hamburger-icon

Kliker.info

Nakon kraha Butmirskih razgovora postavlja se pitanje da li SAD i EU imaju rezervni plan o BiH ?

Nakon kraha Butmirskih razgovora postavlja se pitanje da li SAD i EU imaju rezervni plan o BiH ?

21 Oktobra
03:03 2009

Šansa koju su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija jučer ponudili liderima bh. političkih stranaka nije iskorištena. Razgovori u vojnoj bazi u Butmiru nastavljaju se jutros u devet sati, ali su nade da će biti postignut dogovor, prije svega lidera pet vladajućih stranaka, sve tanje. Moglo bi se slobodno reći i nikakve, jer je teško povjerovati da će doći do obrata. Krenimo redom.

Noćni telefonski pozivi

Početak jučerašnjeg razgovora u Butmiru bio je zakazan za osam sati, ali su lideri vladajućih stranaka Milorad Dodik, Haris Silajdžić, Sulejman Tihić, Dragan Čović i Božo Ljubić i opozicionih Zlatko Lagumdžija i Borislav Borenović kasno preksinoć obaviješteni da se početak pomjera za deset sati. Izvori „Sana“ kažu da je glavni razlog pomjeranja satnice bila prekjučerašnja izjava Milorada Dodika da ne prihvata ništa od ponuđenih rješenja. Dodik je kasno preksinoć pozvan telefonom u Banjaluku i saopšteno mu je da jučer ujutro u osam sati bude u zgradi Evropske komisije u Sarajevu. Došao je i imao gotovo dvosatni razgovor sa Jamesom Steinbergom, zamjenikom američkog državnog tajnika Hillary Clinton, Olijem Rehnom, evropskim komesarom za proširenje i Carlom Biltom, šefom diplomatije Švedske koja predsjedava Evropskom unijom. Nakon sastanka, Dodik je kazao da će otići na razgovor u Butmiru, da je ono što su SAD i EU predložili za njega neprihvatljivo i „ako je u pitanju princip „uzmi ili ostavi“, ja kažem da ostavljamo“. Dodao je da će u Butmiru biti do 15,30 sati kada odlazi u Beograd.Razgovori u vojnoj bazi počeli su oko 10,30  i nakon prvog kruga koji je trajao dva sata, data je pauza do 14,30 sati. Predsjednici bh. stranaka uglavnom su izražavali svoje nezadovoljstvo ponuđenim rješenjima pa je odlučeno da se razgovori danas nastave.

Podsticaj podjeli BiH

Ovo što su SAD i EU predložili nije ni osnova za razgovore. Bilo je dijametralno suprotnih stavova i mislim da su sada razlike veće nego ranije – kazao je Dodik, napominjući da se uglavnom pričalo o principima.- Sulejman Tihić misli da treba da postoji Vrhovni sud BiH što je za mene apsolutno neprihvatljivo kao što je i za njega neprihvatljivo da se u Ustav Bih uvede odrednica koja omogućava pravo na referendum – kazao je Dodik.- Predložena rješenja znače poboljšanje u odnosu na postojeće stanje, ali nisu dovoljna jer ne rješavaju pitanje efikasnijeg rada institucija BiH. Neophodno je onemogućiti blokadu rada državnih institucija, prvenstveno u vezi s entitetskim glasanjem – kazao je Tihić i podvukao da on nije čovjek koji priziva sukobe ali se plaši da će „ukoliko ovaj proces ne pruži konkretne rezultate snage, koje zagovaraju podjelu BiH dobiti podsticaj“.Ni Haris Silajdžić nije zadovoljan ponuđenim rješenjima, posebno što paket ustavnih promjena ne tretira pitanje entitetskog glasanja. Po njegovim riječima, jučer se razgovaralo i o državnoj imovini, ali on to smatra vještačkim pitanjem.- Državna imovina, kako samo ime kaže, pripada državi. Mnogo se napora ulaže da se država odvoji od te imovine – kaže Silajdžić.

 

– Izlišno je na današnjem nastavku razgovora očekivati bilo kakav napredak s obzirom na različita početna stajališta stranaka. Predlažem da se danas napravi deklaracija o ustavnim promjenama kojom bi se pokušali definirati određeni principi s jasnim opredjeljenjem za evropski put BiH. To bi bilo na tragu prudskog procesa. BiH ne može preživjeti ako nije država tri konstitutivna jednakopravna naroda – kaže Dragan Čović.- Ponuđeni paket nismo spremni prihvatiti jer ne zadovoljava hrvatske zahtjeve. Mi smo dali prijedloge i oni se u prvom redu tiču preustroja u središnjoj razini vlasti, ali i ostalih elemenata na razini države u procesu odlučivanja gdje se hrvatska pozicija mora izjednačiti s pozicijom druga dva naroda – stav je Bože Ljubića.- Pokazalo se da su u vladajućoj petorci mnogo dalje jedni od drugih nego što su to bili prije deset dana – izjavio je Zlatko Lagumdžija. On smatra da će se „zbog odlučnosti međunarodne zajednice slični događaji održavati narednih mjesec dana, jer je nemoguće da se postojeće razlike unutar vladajuće petorke premoste u naredna 24 sata“.- Učesnici razgovora su se u odnosu na ponuđene prijedloge manje – više utrkivali da objasne šta bi tu trebalo dodati i svi se potom vraćali na svoje prvobitne pozicije. Ono što nisam vidio jeste riješenost da riješe probleme, da naprave bilo kakav pomak naprijed – kaže Lagumdžija.

Bilo je neprijatnih i incidentnih scena i rasističkih izjava

Prema riječima Zlatka Lagumdžije, tokom jučerašnjih razgovora bilo je nekih neprijatnih, skoro incidentnih situacija i predstavnici SDP-a nisu htjeli da prisustvuju jednom dijelu razgovora u kojem su neki učesnici pravili neumjesne primjedbe na sve one građane BiH koji žele da se osjećaju više nego samo Srbi, Hrvati ili Bošnjaci.- Bilo je i skoro rasističkih upada od ljudi koji danas vladaju ovom zemljom – kazao je Lagumdžija.

Steinberg: Mi smo odlučni da uradimo sve što možemo

Carl Bidlt je kazao da su jučerašnji razgovori bili „prilično produktivni“, ističući da niko nema iluziju da se svi problemi u BiH mogu riješiti odjednom.- Danas ćemo ponovo prostudirati neke stvari – rekao je on.James Steinberg je ocijenio da se ništa neće postići preko noći, ali da svi učesnici razgovora shvataju da postoji euroatlantska budućnost za BiH.- Postoji prilika da se to iskoristi. Mi smo odlučni da uradimo sve što možemo da pomognemo da ovaj proces ide naprijed – naglasio je Steinberg.

Neprihvatljivo da se članovi Predsjedništva biraju u Parlamentu BiH

Za Harisa Silajdžića nije prihvatljivo rješenje po kojem bi se članovi Predsjedništva BiH birali u parlamentu BiH.On smatra da bi to značilo slabljenje države, jer ne bi imala legitimitet direktno izabranog predstavnika ni u ličnosti predsjednika niti premijera, dok bi u Republici Srpskoj i dalje bio izabrani predsjednik i izabrani premijer s izbornim mandatom.- To slabi poziciju države BiH i njenu državnost, jer je treba predstavljati neko ko je direktno izabran – stav je Harisa Silajdžića.

Postoji li „Plan B“

Prema nekim informacijama, SAD i Evropska unija imaju i rezervni plan, zapravo „Plan B“. Međutim, to jučer niko nije htio zvanično ni potvrditi ni demantovati, ali je izvjesno da su predstavnici SAD-a i EU računali i na propast pregovora u Butmiru.Svih sedam predsjednika političkih stranaka potvrdili su da će učestvovati u današnjem nastavku razgovora. (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku