hamburger-icon

Kliker.info

Nakon Brisela Dodik kod Vučića u Beogradu : Pritisci su suvišni, nema podrške NATO putu

Nakon Brisela Dodik kod Vučića u Beogradu : Pritisci su suvišni, nema podrške NATO putu

31 Januara
16:08 2019

U Beogradu je, nakon sastanka, održana i konferencija za novinare predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Vučić je istakao da je upoznao predsjedavajućeg Dodika sa svim što se zbiva u Srbiji, pogotovo o Kosovu i Metohiji, a prvenstveno o taksama Prištine

– Dobio sam sve nephodne informacije o situaciji u BiH i Republici Srpskoj. Razgovarali smo o saradnji koju intenzivno nastavljamo. Naša trgovinska razmjena dostigla je vrhunac i Srbija je prvi spoljnotrgovinski partner BiH, dodao je predsjednik Srbije.

Istakao je da će Srbija suvencionisati investicije na teritoriji Republike Srpske.

– Razgovarali smo načinima privlačenja investicija što je objektivna teškoća za Dodika, ali nastavićemo program podrške mladim preduzetnicima do 35 godina. Subvencionisaćemo investicije iz Srbije na teritorijiu Republike Srske. Želimo napredak ekonomije i učestvovaćemo u razvoju opština Republike Srpske, ali i FBiH ako iskažu interesovanje, dodao je Vučić.

Vučić je spomenuo i projekte koji će biti realizovani u narednom periodu – izgradnja autoputa od Bijeljine do Kuzmina, a koji bi se spojio sa autoputem Beograd-Sarajevo. On je izrazio nadu da će već sredinom juna on i Dodik otvoriti radove.

Put u NATO

Milorad Dodik je rekao da je zadovoljan činjenicom da su razvili nove faze dogovora, a posebno one koje se odnose na privredu.

– Zajedno radimo i sarađujemo. Saradnja Republike Srpske i Srbije je dobra, tačnije nikada nije bila bolja. Nema opštine u Srpskoj gdje se sredstvima Srbije nije intervenisalo. U svakom pogledu Srbija brine o Srpskoj, rekao je Dodik, te dodao da je Srbija najvažniji faktor razvoja u regionu.

On je naglasio da nastavljaju da rade i na novim poslovima u privredi.

Dodik je istakao da su pritisci na Republiku Srpsku veliki.

– Moj poziv je da se izmaknemo od dnevnopolitičkih tema i da se fokusiramo na važna pitanja. Ne smijemo biti naivni. Mi smo sa zebnjom prihvatali priču o integraciji samoproglašenog Kosova i Albanije. U Briselu je vješto izbjegavana priča da se ovakvo pravo primijeni na Srpsku i Srbiju, dodao je Dodik.

On je naglasio da u Predsjedništvu BiH postoje različiti stavovi o Kosovu, ali je njegov stav, kako kaže, da se prati stav Srbije i da je veoma važno da se okupe svi važni faktori kako bi se riješio problem Kosova.

– Mi živimo u stanju pritiska. Tako da su i ovi pritisci suvišni. Mi smo uvjereni da nije dobro da se krećemo putem NATO-a jer bi to dodatno razgradilo Republiku Srpsku. NATO je sve ove godine radio da ojača visokog predstavnika koji je radio na razgradnji ustavne pozicije RS. U RS ne postoji podrška tom putu. Ja ne vidim nikakve benefite od toga da prihvatimo Akcioni plan. NATO se nije potrudio da dođe u BIH da kaže evo otvorićemo fabrike, rekao je Dodik. 

Vučić je dodao da je danas razgovarano i o izgradnji memorijanog centra Donja Gradina – Jasenovac koji će biti ogroman projekat koji će govoriti o prošlosti. 

– Mislim da je to zalog za budućnost rekao je Vučić.

Autoput Beograd – Sarajevo

Vučić je nakon sastanka istakao da je upoznao predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa svim što se zbiva u Srbiji, pogotovo o Kosovu i Metohiji, a prvenstveno o taksama Prištine.

Kako kaže razgovarali su i o trenutnoj situaciji u BiH, te novim projektima.

– Dobio sam sve nephodne informacije o situaciji u BiH i Republici Srpskoj. Razgovarali smo o saradnji koju intenzivno nastavljamo. Naša trgovinska razmjena dostigla je vrhunac i Srbija je prvi spoljnotrgovinski partner Republike Srpske, ali i BiH, dodao je predsjednik Srbije.

Istakao je da će Srbija suvencionisati investicije na teritoriji Republike Srpske.

– Razgovarali smo načinima privlačenja investicija što je objektivna teškoća za Dodika, ali nastavićemo program podrške mladim preduzetnicima do 35 godina. Srbija će dati milion evra,a Republika Srpska 500 hiljada evra.  Subvencionisaćemo investicije iz Srbije na teritorijiu Republike Srpske. Želimo napredak ekonomije i učestvovaćemo u razvoju opština Republike Srpske, ali i FBiH ako iskažu interesovanje, dodao je Vučić.Vučić je spomenuo i projekte koji će biti realizovani u narednom periodu – izgradnja autoputa od Bijeljine do Kuzmina, a koji bi se spojio sa autoputem Beograd-Sarajevo. On je izrazio nadu da će već sredinom juna on i Dodik otvoriti radove.

“Do 1.juna biće završena dokumentacija. Do kraja ili sredine juna da se pokrene taj projekat u građevinskom smislu”, rekao je Vučić. 

Dodik je govorio o zajedničkoj gradnji puta kroz RS, te o ulaganjima Srbije u RS.

„Kada smo ovdje na jednom od ranijih sastanaka govorili o tome, bilo je skepse, a sada već govorimo o početku radova tokom naredne godine. U svakom slučaju to će biti dokaz da radimo i sarađujemo, RS će učiniti da dionica od rijeke Save prema Bijeljini i dalje prema Brčkom ide nesmanjenom dinamikom, inače saradnja RS-a i Srbije je dobra. Brojke pokazuju da nikada nije bila bolja i to zahvaljujući angažmanu koji ovdje pokazuje gospodin Vučić, i skoro da nema opštine u RS-u u kojoj nije nešto intervenisano iz sredstava Srbije“.

To je važno, ne samo zbog novca, nego i naroda koji to prima na jedan poseban način, računajući na to da Srbija brine o nama i da je prisutna. Posebno sam sretan da to radimo i kroz privrednu saradnju i ulaganja, i zahvaljujem se Vučiću što na taj način pomaže RS. Dakle, tamo gdje neko želi da investira u RS, moći će da koristi sredstva iz Poticajnog fonda Srbije i dijelom iz RS-a. To može da pokažue jednu najbolju namjeru prema nama, kaže Dodik.

Podijeli

Jedan komentar

  1. Samo
    Samo 01 Februara, 14:08

    Ako ćemo pravo nije pomenut autoput Bgd -Sarajevo , nego autoput Beograd -Banja Luka.. i most od 100 mil Eura…

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku