hamburger-icon

Kliker.info

Nakon 69 godina sreo spasioca zbog kojeg je preživio holokaust (VIDEO)

Nakon 69 godina sreo spasioca zbog kojeg je preživio holokaust (VIDEO)

29 Novembra
09:06 2013
Sreli su se prvi put nakon 69 godina, izgrlili se, pitali za zdravlje… Leon Gersten, židovski liječnik iz New Yorka, dočekao je Czelawa Polzieca i njegovu obitelj iz Poljske. Židovska je obitelj, otkriva CBSNews, preživjela je holokaust jer se skrila od nacista na tavan obiteljske kuće siromašnog farmera u poljskoj provinciji.    

Leonu je bilo osam godina i s obitelji se na farmi Polziecovih, u improviziranom bunkeru pod granjem, skrivao pune dvije godine. Czelaw i njegovi postali su mu veliki prijatelji.- Ulazili su u sukobe s ostalim Poljacima, i nastradali bi da su nacisti otkrili koga čuvaju. Riskirali su svoje živote, svo vrijeme čuvali su tajnu i dok su nacisti ispitivali i pretraživali – prisjeća se dr. Gersten.Polziec dodaje da su uspjeli spasiti živote, i kad se činilo "da je zlo nacizma dominanta snaga".- Nas je u katoličkoj obitelji bilo sedmero, imali smo malo, ali dijelili smo sve s našim Židovima, koji su, kad su nacisti dolazili, bili u rupi, duboko iskopanoj u našoj staji – kaže Czelaw.

Danas, složni su obojica, "slave čudo hrabrog čina". Kad su Rusi 1944. oslobodili to područje Poljske, utrt je put obitelji Gertner da odu; završili su u SAD-u, gdje je Leon postao liječnik i stvorio obitelj, pa danas ima 34 unučadi i devetero praunučadi. Čovjek čija mu je obitelj to omogućila primio je od židovske zajednice priznanje, i danas je, kaže, sretan, jer je vidio koga je spasio. Danas skupa slave Dan zahvalnosti, američki blagdan, i početak židovskoga blagdana Hanuke. (Kliker.info-VLM)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku