hamburger-icon

Kliker.info

Nakon 50 godina došao i taj “historijski” dan : Obama i Raul Castro razgovarali i o otvaranju ambasada u Washingtonu i Havani !

Nakon 50 godina došao i taj “historijski” dan : Obama i Raul Castro razgovarali i o otvaranju ambasada u Washingtonu i Havani !

12 Aprila
06:03 2015

ObiRaul771Nakon pet decenija američki i kubanski predsjednici su održali direktni sastanak.Naime, američki predsjednik Barack Obama i predsjednik Kube Raul Castro sastali su se na Samitu američkih zemalja u Panami.Obama i Castro su historijski sastanak održali u prostoriji u Kongresnom centru gdje se održavao Samit.Obama je okupljenim novinarima kratko kazao da je riječ o “historijskom sastanku”.

“SAD i Kuba imaju složenu prošlost. Nakon 50 godina politike koja nije funkcionisala, došlo je vrijeme da probamo nešto novo. Sada smo u situaciji koja nam otvara put prema budućnosti”, rekao je Obama.

Naglasio je da će i dalje biti neslaganja između dvije zemlje.

“Naravno da će između SAD-a i Kube i dalje biti važnih i dubokih neslaganja”, kazao je Obama napominjući da će SAD i dalje upozoravati na kršenje ljudskih prava i demokratije na Kubi.

Naglasio je da će i Kuba vjerovatno nastaviti da izražava zabrinutost zbog politike koju vodi SAD.

“Vremenom ćemo otvarati nove stranice, i moguće je razvijati nove odose između dvije zemlje”, potcrtao je američki predsjednik.

Castro je istakao da je normalno da zemlje imaju različite stavove o određenim pitanjima.

“Uvažavajući mišljenja drugih možemo imati različite stavove. Spremni smo da o svemu raspravljamo, ali jednostavno moramo biti strpljivi. Možda ćemo sutra postići dogovor oko nečega u čemu se danas baš i ne slažemo”, rekao je Castro.Dvojica lidera tokom sastanka su razgovarali i o otvaranju ambasada u Washingtonu i Havani.

(Kliker.info-AA)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku