hamburger-icon

Kliker.info

Nakon 33 godine : Kultna “Audicija” ponovo odigrana u Sarajevu (VIDEO)

Nakon 33 godine : Kultna “Audicija” ponovo odigrana u Sarajevu (VIDEO)

05 Oktobra
22:58 2017

Hiljade ljudi napunilo je večeras tribine dvorane Mirza Delibašić, a predstavu je otvorio nastup Admira Glamočaka.On je prilikom izlaska na scenu doživio ovacije publike, a tako je bilo s ostalim glumcima koji su večeras izašli pred sarajevsku publiku nakon velike pauze.

Predstava je protekla u sjajnom raspoloženju uz mnogo smijeha.

Audicija je prvi put odigrana 1984. godine kao dio nastavnog procesa na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, a nakon tri decenije članovi ‘Audicije’ privukli su veliki broj građana.

Koliki je interes za predstavu vladao od trenutka izlaska ulaznica u prodaju, najbolje govori podatak da će predstava igrati tri dana u Skenderiji.

Originalna postava “Audicije” se ponovo okupila te će u organizaciji “Stage Productiona” održati veliku svjetsku turneju kojom će biti obuhvaćene sve države nastale raspadom bivše Jugoslavije, te Europa, Kanada, SAD i Australija.

Kultna predstava prvi put je izvedena na Otvorenoj sceni Obala. Samo par godina nakon otvaranja sarajevske Akademije, studenti prvih generacija glume, razvijajući zadatak koji se zove “skica za lik i imitacija”, uz pomoć profesora Bore Stjepanovića, dolaze do predstave koja će postati popularna pod imenom “Audicija”.

Nakon što je osvojila mjesto u srcima Sarajlija, tadašnji studenti Admir Glamočak, Emir Hadžihafizbegović, Senad Bašić, Jasmin Geljo, Saša Petrović, Željko Kecojević, Mladen Nelević, Haris Burina, Branko Đurić i Željko Ninčić, postaju imena koja zna cijela bivša Jugoslavija.

Godine 1986., osam od deset gore pomenutih glumaca, potpisuju svoj prvi profesionalni ugovor s menadžerom Rakom Đokićem koji organizuje veliku Jugoslovensku turneju. Svoju predstavu izvode više stotina puta, a ostaje zabilježeno da u Beogradu, u Sava Centru, redovi za kupovinu karata bivaju dugi nekoliko stotina metara.

Samo u Beogradu su prodali preko 120.000 karata, preko 70.000 u Zagrebu, dok u Sarajevu se i ne može procijeniti koliko je njih pogledalo ovu predstavu. “Audicija” je jedini scenski projekat koji je doživio ex-Yu turneju. Predstavu je odgledalo više od 2,5 miliona ljudi.

Povodom 25. godišnjice nastanka “Audicije”, u Sarajevu su se 20. decembra 2009. godine okupili svi glumci iz originalne postavke i održali dvije predstave na “Obali”.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku