hamburger-icon

Kliker.info

Nakon 25 godina vraća se u Sarajevo : Bojazni od povratka nema

Nakon 25 godina vraća se u Sarajevo : Bojazni od povratka nema

24 Aprila
13:14 2015

Congo7Za razliku od mnogih sunarodnjaka iz domovine koji gledaju prvu priliku da odu, ovom Sarajliji napokon se obistinio san o povratku iz iseljeništva u rodni grad.

– Povratak u Bosnu i Hercegovinu je moj lični izbor. Mislim da imam tu rijetku sreću da mogu slijediti svoje želje i snove. Nakon 47 godina života, od kojih sam 25 proveo živeći, obrazujući se i radeći u Njemačkoj i Holandiji, moja želja i moj izbor je da se vratim u svoj rodni grad Sarajevo – pojasnio je Čongo svoju odluku za “Dnevni avaz.”

On je svjestan razlika između Holandije i BiH, uz sve prednosti i nedostatke te priznaje da odluka nije bila laka. – U Holandiji ostavljam jedan uređen društveni sistem, lijepo životno okruženje i prijatelje Bosance i Holanđane, divne kolege i poziciju šefa odjeljenja Proizvodni Inženjering u simbolu holandskoga privredništva i tehnike “Kraljevska Gazelle”. Isto tako sam svjestan da u BiH postoje čestiti i plemeniti ljudi, profesionalci sa kojima ću dobiti priliku da primjenim stečeno znanje i iskustvo, a od kojih ću isto tako naučiti još mnogo toga i sa kojima ću moći postati još bolji čovjek i radnik – uvjeren je Sarajlija. Bojazni od povratka nema.

– Jedino o čemu ponekad razmišljam su moguče predrasude koje pojedini ljudi imaju o povratnicima ili dijaspori općenito. Mislim da su u pravu za jedan dio Bosanaca koji žive u svijetu. Ali isto tako znam da postoji priličan broj nas koji svoje Bosance i BiH neizmjerno mnogo cijene i vole. Vjerujem u ljude u BiH. Vjerujem u svoje članove porodice i prijatelje. Vjerujem u radne kolege, pa stoga znam da je moja odluka da živim i radim sa svojim narodom u rodnoj zemlji ispravna – dodao je Čongo.

Odluku o njegovom trajnom povratku u Sarajevo ubrzala je poslovna ponuda iz jedne bh.kompanije u glavnom gradu BiH.

(Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Sarajlija
    Sarajlija 28 Aprila, 18:39

    Naslov teksta me obradovao i nakon sto sam ga procitao ostao bez glavne informacije: Kako je puno ime i prezime ovog covjeka..Ovo Avazovo novinarstvo je toliko nepismeno da covjek ne moze povjerovati///Koje diplome imaju to avazovi nadrinovinari?

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku