hamburger-icon

Kliker.info

Nakon 21 godine uhapšen osumnjičeni za ubistvo Ibrahima Dedića : Tomislava Viktora Basa policija godinama čekala da uđe u Hrvatsku

Nakon 21 godine uhapšen osumnjičeni za ubistvo Ibrahima Dedića : Tomislava Viktora Basa policija godinama čekala da uđe u Hrvatsku

30 Januara
15:47 2020

Tomislav Viktor Basa (49), državljanin Nizozemske, Švicarske i Hrvatske, osumnjičen za ubojstvo bankara Ibrahima Dedića koje se dogodilo 1999. godine, doveden je na ispitivanje u prostorije Državnog odvjetništva u Selskoj ulici u Zagrebu.

Muškarca koji uz hrvatsko ima nizozemsko i švicarsko državljanstvo policija je čekala nekoliko godina da dođe u Hrvatsku kako bi potvrdila svoju sumnju da je 3. jula daleke 1999. na zagrebačkoj Peščenici ubio bankara Ibrahima Dedića.

Voditelj službe općeg kriminaliteta zagrebačke policije Zvonimir Petrović kazao je da je riječ o višegodišnjem vrlo složenom istraživanju tokom kojeg je proveden veći broj “izvidnih i dokaznih radnji” te vještačenja, među kojima i biološko.

Uhapšeni  osumnjičenik je po njegovim riječima zadnjih desetak godina živio izvan Hrvatske, a policija je nekoliko godina čekala njegov dolazak koji je bio “ključ priče”.

Novinare je zanimalo zašto se toliko dugo čekalo da se osumnjičenik vrati i je li se mogla tražiti pomoć putem međunarodne pravne pomoći, no u policiji su objasnili da je to taktika postupanja i da to nisu mogli provesti na drugi način.

Osnova sumnje potvrđena je kroz vještačenja koja su provedena u posljednja 24 sata, rekli su u policiji, objasnivši da je jedno imati operativna saznanja koja na nešto upućuju, a drugo dokaze.

“Ne možemo reći da je vrijeme najbitniji faktor, čekao se način, dokaz, osnovana sumnja, mogućnosti, alati da bi se sve privelo kraju što konkretnije i što čvršće”, rekla je glasnogovornica zagrebačke policije Marija Goatti.

Policija je potvrdila da je na određenoj razini surađivala sa zemljama u kojima se osumnjičeni nalazio, ali iz taktičkih razloga ne do kraja jer je dolazak osumnjičenika bio ključan.

Nakon dolaska u Hrvatsku uhićen, prijavljen i predan pritvorskom nadzorniku

Uhapšen  je par dana nakon što je došao u Hrvatsku, gdje ima rodbinu. U četvrtak je predan pritvorskom nadzorniku, uz posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu.

Policija je isprva uhitila dvije osobe, ali za drugu nije potvrđena sumnja da je sudjelovao u Dedićevu ubojstvu.

Osumnjičeni 49-godišnjak od ranije nije imao policijski dosje, a policija traga za još dvojicom zasad nepoznatih počinitelja.

Policija nije željela govoriti o detaljima pa je ostalo nepoznato koji je trag nakon više od 20 godina doveo do osumnjičenika, što je motiv ubojstva i je li riječ o plaćenom ubojici.

“Mogu reći da policija cijelo vrijeme nije zaboravila taj slučaj, da su se cijelo vrijeme prikupljala saznanja koja su se dodatno provjeravala i razrađivala tako da se razradom jednog prikupljenog saznanja došlo do sumnje kod konkretnog počinitelja”, rekao je Petrović.

Oružje kojim je u 51. godini ubijen vlasnik Promdei banke još nije pronađeno pa policija nastavlja istraživanje u tom smjeru iako očekuju da će to zbog proteka vremena biti teško.

No, u policiji kažu da imaju dovoljno dokaza protiv 49-godišnjaka jer u suprotnom u jednom takvom ozbiljnom kaznenom djelu ne bi sumnjičili konkretnu osobu. Kad su ga suočili s konkretnim dokazima reagirao je prilično hladno, a branio se šutnjom, javlja Jutarnji list.

Dedić je bio vlasnik prve privatne banke u Hrvatskoj i Jugoslaviji, koju je osnovao 1989. te je otvorio u zgradi u kojoj je živio.

Promdei banka u svojim je najboljim danima imala 43 poslovnice po Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji i vrijedila približno 53 milijuna tadašnjih njemačkih maraka.

Dedić je 1997. otvorio bankarski koridor između Zagreba i Beograda.

Velika medijska afera izbila je godinu kasnije kad je objavljeno da Promdei banka duguje Narodnoj banci Bosne i Hercegovine 19 miliona njemačkih maraka, a nekoliko mjeseci nakon toga zamrznula je šest miliona dolara namijenjenih obnovi kuća u Brčkom, prenosi Tanjug.

(Jutarnji list-Tanjug)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku