hamburger-icon

Kliker.info

Najpoznatije balkanske plaćene ubice koji su zanat pekli u Bosni

Najpoznatije balkanske plaćene ubice koji su zanat pekli u Bosni

03 Februara
23:53 2014

blic1 copyOni su „školu izučili“ tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, skriveni iza uniformi specijalnih jedinica. Za posljednje ubistvo plaćeno im je 30.000 eura, piše “Blic.rs”.

Saša Cvetanović, poznatiji kao Pitbul, posljednji je u nizu uhapšenih plaćenih ubica koji je, kako se sumnjiči, ispalio šaržer i ubio Nikolu, brata Luke Bojovića, 29. aprila. Cvetanović je na prvom saslušanju u policiji priznao da je ubio Bojovića, navodeći da je za to dobio 30.000 eura. Policija sumnja da je ubistvo Bojovića naručio i platio Slobodan Šaranović, kako bi se osvetio Luki Bojoviću za ubistvo svog brata Branislava.

Sociolog Zoran Stojić kaže za “Blic” da su plaćene ubice u Srbiji obrazovanje stekle tokom ratova devedesetih, kada im je bez kontrole dato ovlaštenje i oružje, a kada su najviše radili ne za novac već za državnu bezbjednost.

– Rutinu su stekli na beogradskim ulicama tokom devedesetih, za vrijeme sukoba na Kosovu, Bosni i Hercegovini. Većina njih je bila u specijalnim jedinicama, gdje su prolazili obuke i imali pokriće uniformom za svoja kriminalna djela – objašnjava Stojić.

Kriminolog Igor Pešić kaže da se za novac i dalje ubija. Tome, prema njegovim riječima, svjedoči informacija da je za ubistvo Saše Cvetanovića ponuđeno čak 600.000 eura. Ova svota novca, pretpostavlja se, ponuđena je zbog toga što je Cvetanović pod jakim mjerama obezbjeđenja. Kada ga je jedan od zatvorenika polio vrelim uljem, odlučeno je da Cvetanovića iz Crne Gore deportuju u Srbiju, pa je u Centralni zatvor prebačen 22. januara.

– Ovo svjedoči da cijenu nečijeg ubistva formira to da li je u zatvoru ili ne, koliko je opasno izvršiti zločin, kakvo obezbjeđenje i zaštitu ima meta. Zatim, izvjesnost hapšenja nakon zločina podiže cijenu ubistva. Ako, recimo, ubica mora mnogo novca da potroši na bjekstvo ili je mala vjerovatnoća da neće umaći policiji, to automatski podiže cijenu zločina – ističe Pešić.

On kaže da nije tačno da je prošlo vrijeme plaćenih ubica.

– Često se u Srbiji susrećemo sa ubistvima koja po načinu likvidacije odaju utisak da ih je izvršio profesionalac. Plaćene ubice iz Srbije cijenjene su u svijetu i zbog toga ne bi trebalo nikog da čudi njihovo pominjanje prilikom nemira u inostranstvu gdje su u toku sukobi – dodaje Pešić.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku