hamburger-icon

Kliker.info

Najmlađa milijarderka na svijetu je naučnica: Elizabeth Holmes se obogatila na krvi

Najmlađa milijarderka na svijetu je naučnica: Elizabeth Holmes se obogatila na krvi

04 Oktobra
07:43 2014

HolmsE1Elizabeth  Holmes (30) svoje bogatstvo nije stekla na berzi, nije vlasnica uspješne IT kompanije, niti se bavi šou-biznisom. Ona je naučnica odlučna u tome da napravi revoluciju u medicini.Slijedeći put kada vam budu neophodne analize krvi možda nećete morati da idete kod doktora zahvaljujući upravo Elizabeth Holmes iz Houstona. Elizabeth je još kao dijete maštala o tome da postane ljekar, ali kako se bojala krvi, okrenula se hemiji.

Naime, ona je osmislila novu tehniku vađenja i analize krvi pomoću koje ćete moći da ušetate u apoteku gdje će vam bezbolno uzeti kap krvi iz prsta i potom testirati novim metodama koje razvija njena medicinska laboratorija Theranos. Time se štedi i vrijeme i novac, a rezultati su poznati već za četiri sata.

– Možemo uraditi na stotine testova sa samo jednom kapi krvi, mnogo brže nego što se prije radilo s punim epruvetama, i to jeftinije – kaže Holmesova, koja je studirala na čuvenom Stanford univerzitetu.Tradicionalni testovi krvi su iznenađujuće teški i skupi za nešto što se toliko često radi u medicini, kaže Holmesova, a metode se nisu mijenjale još od šezdesetih godina prošlog vijeka.

– Obavljaju se u bolnicama, a zatim se epruvete šalju na dalju analizu koje ponekad traju i nedjeljama i podložne su ljudskim greškama. Takođe, ne smije se zaboraviti ni strah od igala koji dosta ljudi ima, zbog čega nekad i odbijaju da testiraju krv. Mi koristimo brže i jeftinije metode. Na primjer, u slučaju virusa i bakterija tradicionalni testovi koriste kulture, a mi mjerimo patogene DNK koji mnogo brže daju rezultate – dodaje ambiciozna naučnica, koja nije u potpunosti otkrila svoje metode, a desetak patenata zaštitila je još 2004, kada je pokretala posao.
Mlada Amerikanka deset godina je razvijala ove metode sakupljajući novac i nikada nije odustala od zamisli da poboljša zdravstvo. Odbijala je velike sponzore koji su, kako kaže, samo željeli da im se investicija brzo i višestruko vrati. Prošle godine, ugovorila je postavljanje Theranos zdravstvenih centara u apotekama širom zemlje. Ovim je Holmsova svojoj kompaniji donijela 400 miliona dolara kapitala koji je ubrzo dostigao vrijednost od devet milijardi, od čega ona posjeduje 50 procenata.Jedna od njenih najvećih kritika zdravstvenom sistemu odnosi se na strukturu cjenovnika, za koju kaže da je pravi lavirint. S druge strane, svaki njen test košta i do 50 odsto manje nego u standardnim medicinskim laboratorijama.- Ako bi svi toliko naplaćivali, u narednih deset godina uštedjeli bismo 202 milijarde dolara – kaže Holmesova.

Napustila studije
Holmesova je sa 19 godina napustila Stanford jer je smatrala da novac za školarinu može pametnije da uloži u medicinska istraživanja. „Želim da stvorim jednu sasvim novu tehnologiju koja će moći da pomogne čovječanstvu u cjelosti, bez obzira na to gdje ko živi i na rasne razlike“, rekla je Elizabeth. (Kliker.info-Blic)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku