hamburger-icon

Kliker.info

Najmanje 15 mrtvih u tragediji na Ohridskom jezeru

Najmanje 15 mrtvih u tragediji na Ohridskom jezeru

05 Septembra
23:47 2009

Najmanje 15 turista se utopilo, a za troje ih se još traga nakon što je na Ohridskom jezeru potonuo turistički brod  Ilinden. Bugarski predsjednik Georgi Parvanov koji je odmah doputovao u Ohrid, kasno večeras potvrdio je da su svi poginuli turisti iz Bugarske.Brod je plovio iz grada Ohrida prema srednjovjekovnom manastiru Sveti Naum, a potonuo je 12 kilometara od polazišta, u blizini autokampa Elešec. Očevici su ispričali da se brod oko 11 sati ujutro u trenutku prepolovio te potonuo 200-tinjak metara od obale.
Imao dozvolu za plovidbu                       – Vidio sam brod pun turista, koji se iz neobjašnjivog razloga naginjao udesno i potom odmah pao na stranu. Izvadio sam foto aparat i uslikao ga dok je još bio na jednoj strani. U vremenu koje mi je trebalo da izađem iz automobila, u tih 30 sekundi, potonuo je, ispričao je za AFP Gerard Buittat, Francuz koji obučava kosovske policajce u sklopu programa EU, a koji je bio u posjetu regiji.Makedonski ministar obrane Zoran Konjanovski rekao je da je brod imao urednu dokumentaciju o tehničkoj ispravnosti i jednogodišnju dozvolu za plovidbu izdanu u svibnju ove godine, ali da je na njemu bilo puno više putnika nego što je dopušteno. Makedonski list Večer javlja da je brod, sagrađen 1924. u Regensburgu, bio registriran za prijevoz najviše 53 putnika, ali da su jučer na njega ukrcane 73 osobe. Neslužbene su informacije govorile i o mogućnosti da je potonuo zbog puknuća sajle kojom se održava balans na plovilu.
Utopio se i sin vlasnika                                        Na 
 Ilindenu je bilo najviše Bugara – navodno cijela skupina od njih 50-ak – te još nepoznat broj drugih turista, vjerojatno nekoliko i iz Srbije. Spasitelji su do kasno večeras izvukli 55 preživjelih putnika. Makedonska agencija Makfax izvijestila je da su u trenutku nesreće u blizini mjesta na kojemu je brod potonuo specijalne ronilačke postrojbe MUP-a održavale vježbu, pa su uspjele iznimno brzo reagirati. Na mjestu nesreće uz njih su moglo vidjeti i policijske glisere, a angažirana su i sva vozila hitne pomoći kojima Ohrid raspolaže. Unesrećenima su u čamcima u pomoć priskočili i gosti autokampa Elešec.Mediji su izvijestili da je među mrtvima navodno i sin vlasnika broda, ali i da je na obali jezera ostao parkiran prazan autobus s registarskim oznakama bugarskoga grada Plovdiva, pa je moguće da su se putnici ukrcali na brod. Bugarski ministar za dijasporu Božidar Dimitrov za bugarsku agenciju SNA rekao je da je u Makedoniji na odmoru uistinu bila skupina iz Plovdiva, i to redom umirovljenici. Zbog nesreće je otkazano obilježavanje bugarskog Dana ujedinjenja, čija se središnja proslava trebala održati 6. septembra u Plovdivu.
Ministar dao ostavku        Prema Ohridu su krenuli i makedonski predsjednik, premijer te ministri unutarnjih poslova, zdravstva i prometa (posljednji je odmah podnio i ostavku iz moralnih razloga) te predstavnici bugarskog veleposlanstva u Skoplju. Bugarska je po tijela svojih državljana i preživjele turiste uputila vladin zrakoplov. 
   (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku