hamburger-icon

Kliker.info

Najave američkih demokrata postaju ozbiljne : Hitno povlačenje iz Iraka zatražio i Obama Barack

Najave američkih demokrata postaju ozbiljne : Hitno povlačenje iz Iraka zatražio i Obama Barack

22 Novembra
10:41 2006

 

Obama, koji nije bio u Senatu 2002. godine, kada je američki predsjednik George W. Bush tražio podršku za slanje vojske u iračku operaciju – i dobio je od većine i demokratskih senatora – poslije se otvoreno protivio toj akciji. Pred Vijećem u Chicagu Obama je predložio izradu fleksibilnog rasporeda za povlačenje američkih trupa u skladu s uvjetima na terenu, i to na temelju savjeta američkih zapovjednika. No, odbio je iznijeti precizan vremenski raspored povlačenja tvrdeći da bi to bilo otvoreno poigravanje sa sigurnošću trupa. Prvi tamnoputi senator u SAD-u zatražio je da se usporedo ojačaju napori za uvježbavanje iračkih snaga sigurnosti i paketi pomoći povezani s napretkom u zatomljivanju vjerskih sukoba. “Mislim da postoji mogućnost za prihvatljiv završetak ovog dugog i pogrešno vođenog rata, ali to, moram biti iskren, neće biti lako. Naime, nema dobrih opcija preostalih u ovom ratu”, riječi su Baracka Obame. Senator iz savezne države Illinois smatra, međutim, da je potrebno osnažiti trupe u Afganistanu gdje je došlo do “ozbiljnog pogoršanja sigurnosne situacije”
Obama je također istaknuo kako bi se upravo preraspodjelom snaga poslala jasna poruka iračkim frakcijama da “SAD neće držati njihovu zemlju beskrajno na okupu”. “Oni moraju formirati snažnu vladu koja bi trebala učinkovito upravljati Irakom i osiguravati ga”, riječi su senatora Obame.

Zauzeo se također i za novu diplomaciju sa Sirijom i Iranom, ističući kako je rat u Iraku ojačao izolacionizam među Amerikancima, što smatra opasnim. “Apsolutno je vitalno da sačuvamo snažnu i aktivnu vanjsku politiku, neumornu u proganjanju naših neprijatelja i punu nade u promicanje naših vrijednosti diljem svijeta”, rekao je Obama. Istaknuo je također kako je potrebno biti “umjerniji u našem uvjerenju da nekoj zemlji možemo nametati demokraciju vojnom silom”. Riječ je o snažnom udaru na jedan od temeljnih ciljeva Bushove vanjske politike u drugom mandatu, širenja demokracije na Srednjem istoku. Barack Obama je također odbacio prijedlog republikanskog senatora Johna McCaina za povećanje broja vojnika u Iraku, ali i prijedlog iz demokratskih krugova za uvođenje obavezne vojne službe koja, prema njegovu mišljenju, nije potrebna kada zemlja ima razumnu strategiju nacionalne sigurnosti. Inače, prema anketi koju je provela tv mreža CNN, senatorica Hillary Rodham Clinton ima najveću podršku među demokratima za predsjedničku nominaciju. Hillary uživa podršku 33 posto ispitanika koji su se izjasnili kao demokrati ili neovisni glasači koji izražavaju podršku demokratima.Slijedi Barack Obama s 15 posto podrške. Obama je najavio da razmišlja o mogućoj kandidaturi, a senatorica
Clinton
još nije najavila da će se kandidirati. No, upravo je ona uspjela tijekom kampanje za Kongres prikupiti najviše novca, što je jedan od važnih preduvjeta za vođenje predsjedničke kampanje. Prema anketi, iza Obame stoje kandidat za potpredsjednika na prošlim izborima John Edwards i Al Gore, potpredsjednik u vladi Billa Clintona i gubitnik na izborima 2000. godine, sa 14 posto. Rejting bivšeg demokratskog kandidata Johna Kerryja pao je, nakon gafa s porukom studentima da “dobro uče jer će u protivnom završiti u Iraku”, sa 12 na samo 7 posto podrške.

 

(Jutarnji list)        

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku