hamburger-icon

Kliker.info

Najava vrele jeseni : Vlada FBIH usvojila Nacrt zakona o radu, sindikat najavljuje proteste

Najava vrele jeseni : Vlada FBIH usvojila Nacrt zakona o radu, sindikat najavljuje proteste

23 Jula
17:50 2015

vladaf2Vlada FBiH utvrdila je danas Prijedlog zakona o radu, čije donošenje od vlasti u BiH već nekoliko godina traži Međunarodni monetarni fond (MMF) kao uslov za novi kreditni aranžman, a kome se protive svi sindikati radnika.Najkrupnija izmjena u zakonu odnosi se na ograničavanje kolektivnih ugovora, koji sada imaju neograničen rok, na trajanje do tri godine.

Iz Vlade FBiH je saopšteno se Prijedlogom zakona o radu domaći propisi harmonizuju sa zakonodavstvom EU i evropskim principima i standardima, prije svega kada je riječ o organizaciji radnog vremena, poboljšanju bezbjednosti i zdravlja na poslu trudnica, porodilja i dojilja.

“S ciljem zakonske zaštite osnovnih prava radnika iz radnog odnosa, odgovarajuće mjesto u zakonu imaju i pojedina prava koja su sadržana u odredbama kolektivnih ugovora, s obzirom na pravnu prirodu tih ugovora”, saopšteno je iz Vlade FBiH nakon današnje sjednice u Mostaru.

Iz Vlade FBiH ističu da novi prijedlog zakona ima za cilj zaštitu zaposlenih i lica koja traže posao od svakog oblika diskriminacije.Za razliku od rješenja u susjednim zemljama, zakon ne predviđa ugovor o radu na određeno vrijeme kao izuzetak i ne daje prednost zaključivanju ugovora o radu na neodređeno vrijeme.

“Zakonom je samo ograničeno trajanje ugovora na određeno vrijeme i utvrđeni uslovi kada taj ugovor `prerasta’ u ugovor o radu na neodređeno vrijeme”, navodi se u saopštenju.

Savez samostalnih sindikata Federacije BiH saopštio je da federalni premijer Fadil Novalić obmanjuje javnost, tvrdeći da novi zakon o radu drastično povećava prava radnika u odnosu na postojeći zakon, te je najavio proteste ukoliko sindikat ne bude ravnopravan partner u usaglašavanju zakona.

“Kako drugačije objasniti kad neko ko je prvi čovjek izvršne vlasti u FBiH, a samim tim i najodgovornije lice za stanje u ekonomiji, tvrdi da derogiranje prava radnika, olakšavanje poslodavcima otpuštanja, umanjenje iznosa otpremnina, prestanak važenja kolektivnih ugovora kojima se, gotovo u potpunosti, reguliše obim prava u vezi sa egzistencijom radnika, u stvari znači poboljšanje položaja radnika i blagostanje za sve zaposlene, ali i one koji to još nisu”, ističe se u saopštenju Sindikata.

Lideri opozicije Radončić, Komšić i Nikšić istakli su kako kako Zakon o radu ne može biti usvojen bez usaglašavanja sa sindikatom

“Nema naznake o sjednici Parlamenta FBiH a predviđa se usvajanje ovoga zakona do kraja jula. Vlada gura glavu u pijesak i sakriva se od odgvornosti i mi želimo na to da ukažemo”, kazao je prvi čovjek SDP-a Nermin Nikšić, dodajući da će podržati inicijativu o izglasavanju nepovjerenja Vladi ako bude pokrenuta.

(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - PRIMJER
    puka 59 - PRIMJER 24 Jula, 20:12

    VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA PODSJEĆAJU SINDIKALISTE NA ZAKON NAKARADNI ZVANI ŠIZOFRENI HELEZOV -SDP UZ PRITISAK MMF.TADA SU NAS SVIH IZDALI POSLANICI KOJI SADA PREVRĆU PLOĆU – UBLEHA UZ RADNIKE PA PORUĆUJEMO DA OTVORE ĆETVORE OČI PREMA OVIMA KOJI ČE BRANITI TO SU SDP- SBB -DF – HDZ90 IZDAJA HDZ – SDA U DOMU NARODA.POZDRAV DOMOVINI DO IZMJENE ČLANA 3 ZPP .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku