hamburger-icon

Kliker.info

Nagodba : Svaki Amerikanac koji je vozovima SNCF-a deportiran u konc-logore dobit će 100.000 dolara !

Nagodba : Svaki Amerikanac koji je vozovima SNCF-a deportiran u konc-logore dobit će 100.000 dolara !

06 Decembra
07:47 2014

vozovismrti3Pariz će isplatiti 60 milijuna dolara Amerikancima koji su vlakovima francuske željezničke kompanije SNCF transportirani u logore smrti u Drugom svjetskom ratu, prema odredbama sporazuma zaključenog s Washingtonom, priopćili su pregovarači.Ovaj sporazum, koji će biti potpisan u ponedjeljak, 8. decembra, odnosi se na osnivanje fondacije za obeštećenje koji Francuska dotira sa 60 milijuna dolara, koji će biti isplaćeni američkim vlastima za “nekoliko hiljada” nefrancuskih deportiranih osoba ili za njihove obitelji, precizirala je francuska veleposlanica za ljudska prava Patrizianna Sparacino-Thiellay na novinskoj video-konferenciji.Svaki preživjeli deportirani koji danas ima američko državljanstvo trebao bi dobiti oko 100.000 dolara, kazala je diplomatkinja.

SAD: Imunitet od progona

Zauzvrat, SAD se obvezao da će štititi imunitet koji uživaju strana poduzeća na njihovom tlu, koji ih štiti od sudskog progona i od svih drugih oblika akcije.Jedan senator je zatražio u 2013. godini od Kongresa da promijeni ovaj, zakon kako bi se moglo suditi SNCF-u pred američkim sudovima.Na zahtjev režima u Vichyju, SNCF je deportirao oko 76.000 Židova u vagonima za robu u cijeloj zemlji prema logorima za istrebljenje između 1942. i 1944. godine.Oko 3.000 deportiranih je preživjelo, tvrdi ova kompanija.Zbog ovog osjetljivog slučaja, SNCF je trebao ostati bez ugovora sa SAD-om.Dvije vlade su željele brzo zaključiti razgovore službeno započete u februaru.

SNCF: Nismo odgovorni

“SNCF nije nikada smatran odgovornim za deportaciju. On je bio instrument za deportaciju, a na francuskim vlastima je da odgovaraju za posljedice”, podsjetila je francuska diplomatkinja.Prema tome, državno poduzeće SNCF “nije strana u razgovorima, ni u provođenju sporazuma”.Sporazum će u ponedjeljak službeno potpisati Patrizianna Spaarcino-Thiellay i specijalni savjetnik američkog državnog tajnika Johna Kerryja za ovo pitanje Stuart Eizenstat.Stupit će na snagu kada ga francuski Parlament ovjeri u formi amandmana na zakon iz 1948. godine.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku