hamburger-icon

Kliker.info

Nadmetanje Obame i Putina : Šah-mat Moskve Vashingtonu

Nadmetanje Obame i Putina : Šah-mat Moskve Vashingtonu

14 Septembra
04:48 2013
"Taktički uspjeh ruske diplomatije". Tako Magraret Klajn naziva rusku inicijativu za stavljanje sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu. Stručnjak za Rusiju pri berlinskoj Fondaciji Nauka i politika ukazuje u intervjuu za DW da je time za Rusiju izbjegnut "najgori mogući scenario". Vojni napad SAD oslabio bi Asadov režim u Damasku. Moskva je mogla da izgubi najvažnijeg partnera na Bliskom istoku. To je, barem za sada, spriječeno.I nezavisni moskovski publicista i vojni stručnjak Aleksander Golc govori o vještom potezu Moskve. On podsjeća da prijedlog o međunarodnoj kontroli ne potiče od šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova niti od Vladimira Putina, nego od američkog senatora Ričarda Lugara koji je taj predlog iznio još prije godinu dana. "Ali Lavrov i Putin su se tog prijedloga sjetili u pravo vrijeme i na pravom mestu", naglašava Golc.

"Francuzi zahtijevaju Nobelovu nagradu za Putina"

U ruskim medijima ima mnogo hvale za Putina. Na internet stranici nadregionalne televizijske stanice "NTV" pojavio se naslov: "Francuzi dodeljuju Putinu Nobelovu nagradu za mir u Siriji". Link ispod ukazuje na glavnu informativnu emisiju "Segodnja" ("Danas"). Voditelj Pavel Matvejev je s tim u vezi bio jasan. "Jasno je da je ruska inicijativa o kontroli hemijskog oružja pun pogodak. U principu inicijativu podržava čak i NATO."Dalje se u tekstu navodi: "Ruski predsjednik je ovih dana postao heroj. Na ulicama Rima mogu se vidjeti plakati sa porukom "Ja sam uz Putina". U Egiptu se ljubav prema Putinu pokazuje sporednom rečenicom: "Do viđenja, Ameriko". U Francuskoj se čak predlaže da se Putinu dodijeli Nobelova nagrada za mir uz obrazloženje da ako on stvarno spriječi vojni napad, da je u svakom slučaju više učinio za mir nego nobelovac Barak Obama". Ko su ti Francuzi, kada i gdje je naveden taj prijedlog, nije precizirano.

Putin održao lekciju SAD-u

Sam Putin je iskoristio povoljnu priliku da očita lekciju SAD-u. U tekstu za Njujork Tajms je naglasio: "Vojno miješanje u unutrašnje sukobe drugih država postalo je svakodnevna praksa za SAD. To nam daje povod za zabrinutost. Da li to odgovara dugoročnim interesima Amerike? Sumnjam. Milioni ljudi svuda na svijetu vide SAD sve više ne kao demokratski model države, već kao zemlju koja sama insistira na primjeni sile, kao zemlju koja sklapa koalicije pod motom "Ko nije sa nama, on je protiv nas"".Ipak, da li će inicijative Moskve utrti put ka slobodi? Stručnjaci su skeptični. Margaret Klajn smatra da će sirijska vlada pokušati da iskoristi prijedlog kako bi dobila na vremenu."
 Premda postoji i mogućnost za nove pregovore između sirijskih strana u sukobu. Ali ko bi trebalo da sjedi za pregovaračkim stolom, pita Klajn? Sirijska opozicija odbija Asada. Ruski prijedlog podrazumijeva saradnju međunarodne zajednice i UN-a sa Asadovim režimom, ali i sa opozicijom. U suprotnom nije garantovana bezbjednost međunarodnih inspektora.Da li se promijenila ruska pozicija prema režimu u Siriji? Aleksander Golc kaže: "Osnovu ruske spoljne politike predstavlja koncept da se unutrašnji konflikti u jednoj zemlji moraju sami riješiti, bez miješanja izvana. To znači da svaki autoritarni vođa svom narodu može da uradi ono što u datom momentu smatra ispravnim". (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku