hamburger-icon

Kliker.info

Nadan Vidošević iza rešetaka : Uhapšen predsjednik Gospodarske komore Hrvatske

Nadan Vidošević iza rešetaka : Uhapšen predsjednik Gospodarske komore Hrvatske

12 Novembra
14:38 2013
Policija je u utorak ujutro uhapsila Nadana Vidoševića, predsjednika Hrvatske gospodarske komore, pod sumnjom za zloupotrebu položaja i ovlasti, odnosno u sklopu afere izvlačenja 32 miliona kuna (blizu četiri miliona eura) iz HGK-a, prenijeli su hrvatski mediji.Zagrebačkom Večernjem listu potvrđeno je da je u toku pretres njegovog stana.Zbog iste afere prije mjesec dana uhapšeni su Vidoševićeva najbliža saradnica Zdenka Peternel i Davor Komerički.Vidošević je trenutno na obavještajnom razgovoru u policiji. Zasada je slučaj u nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva, a prema pisanju hrvatskih medija tokom dana trebao bi biti odveden u USKOK.HGK nije želio komentirati hapšenje svog dugogodišnjeg čelnika Vidoševića, navodi agencija Hina.


Bogatstvo u nesrazmjeru s primanjima
Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević izjavio je povodom hapšenja Vidoševića kako "bogatstvo u nesrazmjeru s primanjima svih ovih godina pokazuje da su se pojedinci bogatili siromašeći građane, iako nitko nije kriv dok mu se to ne dokaže sudskim postupkom".Činjenica je da Vidoševićeva primanja i primanja njegove supruge ne mogu omogućiti stjecanje tolike imovine, posebice vezano uz objavu u medijima o kupnji zemljišta za Krašograd, koristeći povlaštene informacije koje su čelnici Kraša imali, rekao je Matijašević na konferenciji za novinare.

VEZA SA HDZ-OM

Hrvatski ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras nije uopće bio iznenađen Vidoševićevim uhićenjem i poručuje kako to nije obračun s njim kako bi se postavili drugi ljudi – skloni SDP-u, navode hrvatski mediji."Neka policija i DORH rade svoj posao. Drago mi je vidjeti da institucije rade svoj posao. Želim upozoriti da priča oko javnog novca, javnih ovlasti, javnih pozicija mora imati jednu drugu konotaciju kada su u pitanju HGK i Obrtnička komora… Ovakve stvari su nedopustive. Još prije mjesec dana sam rekao da Vidošević mora odstupiti", rekao je ministar Gordan Maras u razgovoru za Soundset.Vidošević je bio predsjednički kandidat 2009., ali prije toga i član HDZ-a. Maras dodaje da je uhićenje samo dokaz kako je HDZ radio. Ne boji se kritika da se zapravo radi o mućki SDP-a i pokušaju da se preuzme HGK.

‘TREBAO DATI OSTAVKU’

Jedan od osnivača Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), vlasnik kompanije Orbico Branko Roglić, komentirao je uhićenje šefa HGK.On je u izjavi za Tportal rekao da je Vidošević trebao dati ostavku odmah nakon otkrivanja afere Remorker te da bez obzira na rasplet njegova slučaja treba mijenjati način financiranja HGK.'Još kada se otkrila afera Remorker sa Zdenkom Peternel govorio sam da Nadan Vidošević treba dati ostavku. Ako je znao za izvlačenje novca, trebao je biti procesuiran, a ako nije – opet je trebao podnijeti ostavku, jer on je plaćen na tom mjestu da zna! Valjda će proces dokazati radi li se o istoj ili drugim aferama’, rekao je Roglić.Iz HGK-a su tek kratko saopćili da je Komora "u istražnom postupku kooperativna te surađuje s nadležnim tijelima", ali da za vrijeme trajanja istrage nisu u mogućnosti komentirati slučaj.Hapšenje nisu željeli komentirati ni u Krašu, gdje je Vidošević od 2005. godine predsjednik Uprave, ali su najavili da će tokom dana poslati saopćenje.Prema prvim informacijama, tužitelji su, navodno, uspjeli dokazati da je na vrhu piramide isisavanja novca iz HGK-a bio predsjednik Komore Vidošević.

Josipović: Zakon jednak za sve
Predsjednik Ivo Josipović izjavio je kako nema poseban komentar o hapšenju Vidoševića, "jer je zakon jednak za sve i mora se provoditi"."Je li Vidošević kriv ili nije, o tome će nadležna tijela odlučiti", rekao je Josipović novinarima prilikom obilaska štandova na sajmu knjiga Interliber.

‘Vječni predsjednik’

Nadan Vidošević rođen je 30. januara 1960. godine u Splitu. Završio je Ekonomski fakultet u Splitu, nakon čega se zaposlio kao referent u Dalmacijacementu, gdje 1990. godine preuzima funkciju generalnog direktora.Bio je predsjednik Upravnog odbora Splitske banke, predsjednik Nogometnog kluba Hajduk.Političkim aktivnostima počeo se baviti 1993. godine, kada je imenovan splitsko-dalmatinskim županom, a zatim i zastupnikom u Županijskom domu Hrvatskog sabora.Iste godine je postao najmlađi ministar gospodarstva u ratnoj Vladi Nikice Valentića.Godine 2009. kandidirao se za predsjednika države, a završio je na četvrtom mjestu.Na čelo HGK-a došao je 1995. godine, na kojem je i danas. Ujedno je bio predsjednik Uprave Kraša.Dobitnik je brojnih inozemnih priznanja za unapređenje i razvoj ekonomskih odnosa, 1995. godine je dobio Red Danice Hrvatske s likom Blaža Lorkovića i Red hrvatskog trolista.

Fiktivni računi

Hrvatski mediji podsjećaju da je dosadašnja istraga pokazala kako je glavna Vidoševićeva operativka Zdenka Peternel, preko fiktivnih računa i faktura uz pomoć Igora Premilovca i Davora Komeričkog, izvlačila novac iz HGK-a.Komerički je, prema istrazi, osigurao firme koje su ispostavljale fiktivne račune, dok je Premilovac bio zadužen za prebacivanje novca u inozemstvo, podizanje gotovine i vraćanje tog novca u Hrvatsku.Za te usluge Premilovac je sebi ostavljao proviziju od deset posto.Koliko je poznato, Premilovac je od početka surađivao s USKOK-om i nije pritvoren.Očekivalo se da će nakon nekog vremena kriminal u HGK-u priznati i Zdenka Peternel, no čini se da ona i dalje ne surađuje s tužiteljima, nego da je dokaze koji vode prema Vidoševiću USKOK pribavio na neki drugi način. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku