hamburger-icon

Kliker.info

Nada za New York : SAD odobrio liječenje hlorokinom i hidroksihlorokinom u bolnicama

Nada za New York : SAD odobrio liječenje hlorokinom i hidroksihlorokinom u bolnicama

30 Marta
15:12 2020

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je u borbi protiv korona virusa korištenje antimalarijskih lijekova hlorokin i hidroksihlorokin, ali isključivo u bolnicama.

Ministarstvo zdravstva saopćilo je da je FDA dao zeleno svjetlo da te lijekove “propisuju ljekari pacijentima adolescentima i odraslima koji su hospitalizirani zbog virusa COVIDa-19, po potrebi”. 

Više zemalja počinje klinička ispitivanja djelovanja tih lijekova na korona virus, nakon što je istraživanje na malom uzorku pokazalo da bi mogli biti djelotvorni, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Američki predsjednik Donald Trump nahvalio je 24. marta te lijekove.

“Postoje dobri izgledi da će oni imati ogroman utjecaj”, rekao je on, nazvavši ih “Božjim darom”.

Kontroverzni francuski ljekar Didier Raoult, direktor IHU Mediterranee Infectiona u Marseilleu, zagovara primjenu hlorokina u liječenju bolesti.

Ne uzimati lijekove ‘na svoju ruku’

Potaknuo je sumnju kod mnogih drugih ljekara, koji upozoravaju da ispitivanje koje je proveo na malom broju pacijenata nije provedeno u skladu sa zlatnim standardima kliničkih ispitivanja, odnosno, između ostaog, nije koristio kontrolnu grupu ispitanika koji ne primaju ispitivanu aktivnu tvar.

Američke zdravstvene vlasti upozoravaju građane da ne uzimaju lijekove “na svoju ruku”.

Jedan stanovnik Arizone umro je nakon što je progutao hlorokin fosfat, sredstvo koje se koristi za dezinfekciju akvarija.

Američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) i Agencija za biomedicinsko napredno istraživanje i razvoj (Barda) rade na kliničkim ispitivanjima.

Ispitivanje kombinacije  hidroksihlorokina i antibiotika azitromicina trebalo bi uskoro početi u New Yorku.

Sjedinjene Američke Države imaju više od 140.000 slučajeva zaraženih i 2.489 preminulih od korona virusa, po podacima Univerziteta “Johns Hopkin”.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku