hamburger-icon

Kliker.info

Nada za Makedoniju : Ivanov dao mandat Zaevu za sastav vlade

Nada za Makedoniju : Ivanov dao mandat Zaevu za sastav vlade

17 Maja
15:09 2017

Predsjednik Makedonije Đorge Ivanov dodijelio je mandat predsjedniku Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu za sastav nove vlade.

Ivanov je ranije to odbio učiniti, zbog takozvane “platforme iz Tirane”, deklaracije koju su lideri albanskih političkih stranaka iz Makedonije potpisali u Tirani, a koju je Ivanov smatrao ugrožavanjem suvereniteta zemlje.

Zaev je ponovio izjavu koju je ranije dao građanima Makedonije – da će garantirati unitarnost, teritorijalni integritet i multietničnost Makedonije; zaštitu državnih interesa i unapređenja života svih građana; da će proces donošenja odluka biti u skladu s demokratskim principima ne dovodeći Makedoniju u potčinjen položaj od druge države.

EU: Brzo formirati vladu

Zaev je rekao da “nijedan dokument, platforma ili akt suprotstavljen gore navedenim stavovima ne može biti osnova” za vođenje politike u Republici Makedoniji.

Visoka predstavnica Evropske unije Federica Mogherini i komesar za proširenje Johannes Hahn  pozdravili su odluku Ivanova da dodijeli mandat Zaevu kao bitan korak u procesu formiranja vlade.

„Nadamo se da će ovaj konstruktivni duh prevladati kako bi država konačno mogla izaći iz političke krize. Očekujemo brzo formiranje vlade posvećene provođenju svih dijelova Sporazuma iz Pržina i reformskih priroiteta“, poručili su Mogherini i Hahn.

U međuvremenu, predstavnici građanske inicijative „Za zajedničku Makedoniju“ podnijeli su zahtjev Ustavnom sudu za ocjenjivanje ustavnosti izbora Talata Xhaferija za predsjednika Sobranja.

Komentirajući davanje mandata Zaevu, Xhaferi je rekao za Reuters: “Ne mogu da kažem da je kriza okončana, ali ovo će otvoriti put da se stvari odvijaju institucionalno”.

Politička kriza

Početkom 2017, dugogodišnji premijer Nikola Gruevski nije uspio formirati novu vladu, nakon što je koalicijski partner, albanska stranka Demokratska unija za integraciju (DUI), odlučila da ne nastavi koaliciju.

Vanredni parlamentarni izbori održani su 11. decembra prošle godine, ali od tada nije završena konstitutivna sjednica Sobranja niti je formirana izvršna vlast.

Politička kriza potresa Makedoniju posljednje tri godine, nakon skandala sa prisluškivanjem.

Eskalirala je krajem aprila kada je parlamentarna većina izabrala novog predsjednika Sobranja Talata Xhaferija.

Tada su demonstranti, među njima i maskirane osobe, ušli u Sobranje i napali novinare te poslanike, uključujući i Zaeva.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku