hamburger-icon

Kliker.info

Nacionalna garda, Thanksgiving i hladnoća “popravljaju” stanje u Fergusonu

Nacionalna garda, Thanksgiving i hladnoća “popravljaju” stanje u Fergusonu

27 Novembra
14:33 2014

Fergusonsnijeg11Srijeda navečer protekla je mirno u Fergusonu, uoči Dana zahvalnosti, porodičnog praznika u SAD-u, nakon puštanja policajca odgovornog za smrt mladog crnca što je izazvalo proteste u čitavoj zemlji.Samo je šačica osoba obijala pločnik blizu policijske postaje malog grada u Missouriju, a njihov je broj bio daleko manji od broja pripadnika Nacionalne garde koji su došli kao pojačanje.

“Brojni pripadnici snaga reda radit će tokom produljenog vikenda Dana zahvalnosti na zaštiti života i imovine”, upozorio je u srijedu guverner Missourija Jay Nixon, izrazivši zadovoljstvo smirivanjem prethodne noći zahvaljući pripadnicima nacionalne garde, kojih je stiglo 2.200.Hladnoća i snijeg u Fergusonu mogli bi obeshrabriti demostrante koji od ponedjeljka protestuju protiv odluke porote da kazneno ne goni Darrena Wilsona koji je 9. augusta ubio mladog crnca Michaela Browna.

Njihovo nezadovoljstvo odjeknulo je čak do Londona, gdje su u srijedu hiljade osoba demonstrirale  ispred američke ambasade preuzimajući slogane koji su se čuli u Fergusonu: “I život crnaca je važan” ili “Gore ruke, ne pucaj”.Uoči tradicionalnog ručka za Dan zahvalnosti koji okuplja američke porodice svake godine četvrtog četvrtka u novembru , roditelji poginulog Michaela Browna došli su u New York moliti s porodicama dvojice crnaca koje je nedavno ubila policija.

Pridružili su se supruzi i majci Erica Garnera, 43-godišnjeg oca porodice poginulog na Staten Islandu u julu pri grubom privođenju. Prisutna je bila i družica Akaija Gurleyja, 28-godišnjeg crnca kojega je policajac početnik slučajno ubio prošle sedmice na mračnom stubištu zgrade u Brooklynu.Još jednog crnog dječaka od 12 godina ubio je u subotu u Clevelandu (Ohio) policajac dok se dječak igrao s lažnim pištoljem. Policajac je pucao na njega nekoliko sekundi nakon dolaska, otkrila je video-snimka koju je u srijedu emitirala policija. (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku