hamburger-icon

Kliker.info

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković : Ovo je alarmantna situacija, Bosna i Hercegovina mora odgovoriti !

Načelnik Srebrenice Ćamil Duraković : Ovo je alarmantna situacija, Bosna i Hercegovina mora odgovoriti !

21 Juna
22:49 2015

DureC3Načelnik općine Srebrenica Ćamil Duraković, koji se nalazio sa ratnim konadantom Srebrenice Naserom Orićem kad je priveden 10. juna u Švicarskoj po potjernici iz Srbije, izjavio je noćas u razgovoru za Anadoliju kako je bio uvjeren da se srbijanske vlasti neće odlučiti da traže izručenje Nasera Orića.

Ipak, nakon što se to ipak desilo, poručio je Duraković, država BiH mora dati adekvatan odgovor na cijelu ovu situaciju.

Mislim da će advokati imati po prvi uvid u dokumentaciju, pa će se vidjeti koji su to argumenti kojima oni (Srbija, op.a.) spekulišu ovih dana. Međutim, ja sam bio uvjeren da Srbija neće ići na ovaj korak, obzirom da nemaju nikakav pravni osnov. Ovo očigledno pokazuje zvaničnu politiku Srbije, pored izjava koje je srbijanski premijer Vučić davao da bi došao u Potočare ukoliko ga tamo neko prihvati, a dan nakon toga vraća se u svoju prethodnu politiku. Žele čovjeka kojeg terete za zločine na teritoriji druge zemlje i tako pokazuju ‘mišiće’, mislim da to nije dobro“, kazao je Duraković koji se još uvijek nalazi u Švicarskoj.

Orića su švicarske vlasti uhapsile u Ženevi prema potjernici koju je za njim zbog navodnih ratnih zločina nad Srbima na teritoriji Srebrenice 1992. godine, raspisala Srbija 2014. godine. Određen mu je ekstradicioni pritvor u kojem se i dalje nalazi. Ta potjernica prema tvrdnjama Orićeve advokatice u BiH ne bi trebala biti validna jer su bh. vlasti, prema njenim imformacijama, uložile odgovarjući prigovor na nju.

Orić i Duraković su putovali u Švicarsku na obilježavanje 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici na poziv bh. dijaspore.

Ovo je za mene alarmantna situacija i strah me u ovih narednih pet dana, dokad će trajati ekstradicijski pritvor. Strah me konačne odluke suda u Švicarskoj ako naša država ne učini nešto po tom pitanju. Biće pogubno ako dođemo do 11. jula, a da Naser bude gdje je sada. Onda zaista ne možemo garantovati šta narod može da uradi, posebno narod Srebrenice i Podrinja koji očito jedini u ovom slučaju imaju tu emociju za Naserom Orićem“, kazao je Duraković.

On je naglasio kako iz države BiH dosad “očito nije bilo adekvatnog odgovora” na situaciju nastalu nakon hapšenja Orića u Švicarskoj.

Država mora adekvatno odgovoriti inače će konsekvence biti nepredvidive“, poručio je Duraković.

(Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku