hamburger-icon

Kliker.info

Na zahtjev predsjedavajućeg Komšića : SIPA vrši sigurnosne provjere za Zorana Tegeltiju

Na zahtjev predsjedavajućeg Komšića : SIPA vrši sigurnosne provjere za Zorana Tegeltiju

22 Avgusta
16:20 2019

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) vrši sigurnosne provjere za Zorana Tegeltiju, potvrđeno je za Patriju iz SIPA-e. 

Zoran Tegeltija, kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH još nije imenovan od strane Predsjedništva BiH, ali je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić 19. avgusta poslao zahtjev za sigurnosne provjere Tegeltije.

„Državna agencija za istrage i zaštitu zaprimila je zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine za provjeru istinitosti informacija koje je na obrascu Izjave – Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine naveo gospodin Zoran Tegeltija, kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

Rok za provjeru kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara Bosne i Hercegovine propisan je članom 10 d. stav (7), Zakona o Savjetu ministara Bosne i Hercegovine i iznosi 8 dana, a počinje teći od dana zaprimanja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine“, izjavili su iz SIPA-e za Patriju.

Ovo je uobičajena procedura sigurnosnih provjera, što je nezaobilazan korak kod imenovanja rukovodećih kadrova u državi. To je bila i poruka spremnosti Komšića i člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da se vlast u BiH konačno formira deset mjeseci nakon izbora. 

Sagovornici Patrije objašnjavaju da je ovog puta ipak napravljena iznimka s obzirom da do sada nikada nije zatražena sigurnosna provjera prije samog imenovanja kandidata.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku