hamburger-icon

Kliker.info

Na putu prema smiraju : Sarajevo odalo počast žrtvama srebreničkog genocida

Na putu prema smiraju : Sarajevo odalo počast žrtvama srebreničkog genocida

09 Jula
15:32 2014

prolazak2Konvoj sa tabutima 175 žrtava genocida u Srebrenici, kojima će u petak, 11. jula biti klanjana džennaza u Potočarima, ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu dočekalo je blizu hiljadu građana.Sa suzama u očima i cvijećem u rukama stajali su ispred zgrade Predsjedništva kako bi se posljednji put oprostili i odali počast onima koji su ubijeni u genocidu na području “zaštićene enklave UN” Srebrenica prije 19 godina.Konvoj sa tabutima, koji je jutros krenuo iz Visokog, članovi porodica žrtava i građani okitili su ružama i “Cvjetovima Srebrenice”.Konvoj je potom nastavio put do konačnog odredišta u Potočarima, gdje će 11. jula, u prisustvu desetina hiljada ljudi, biti obavljena kolektivna džennaza.

Porodice žrtava, preživjeli genocida u Srebrenici, ali i veliki broj građana Visokog ispratili su 175 tabuta s posmrtnim ostacima identificiranih žrtava srebreničkog genocida.Dževada Halilović je iz Visokog ispratila oca Džemala i djevera.Ona je u srebreničkom genocidu izgubila oca, brata, dajdže, dva djevera i svekra.”Danas ispraćam oca Džemala i djevera. Oca su odveli ispred mojih očiju”, ispričala je Dževada Halilović za agenciju Anadolija.

‘Kao da se sve sada dešava…’

Prisjećajući se dana kada je posljednji put vidjela oca, sa suzama u očima kaže da su se rastali u Potočarima.”Tada sam imala bebu. Zajedno smo išli do Potočara. Kada smo prolazili kroz njihove ruke on me je pustio. Meni su rekli da prođem, dok su njega ostavili. Vrištala sam, ali otac se nije okretao, samo je išao naprijed.”Kako kaže, danas joj je jako teško prisjećati se tih dana.”Kao da se sve sada dešava… Nakon 19 godina ponovo vidim svog oca.”Hamida Hukić je iz Visokog ispratila tabute s posmrtnim ostacima svekra i brata.”Ostale sam sve ukopala – sina, muža, dva djevera, dajdžiće, tetiće… Više od 35 članova familije sam ukopala u Potočarima.”

Među brojnim rođacima i članovima porodica koji su ispratili tabute svojih najmilijih je i Fatima Mujić, koja je u srebreničkom genocidu izgubila tri sina, muža, oca i tri brata.”Prethodnih godina sam ukopala dva sina i muža, dva brata i bratiće. Tražim najstarijeg sina”, kazala je ona.”Ovo su sve moja djeca, braća i roditelji”, rekla je kroz suze. Šefko Ljeskovica došao je u Visoko da isprati nekoliko rođaka, ali i ostale žrtve srebreničkog genocida.Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je Senad Beganović, koji je u vrijeme ubistva imao 14 godina.Ove godine će među 175 žrtava biti ukopano 15 maloljetnika. Najstarija žrtva je Hurem Begović, koji je imao 79 godina kada je ubijen.U genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine ubijeno je više od 8.000 ljudi. Zločine u Srebrenici Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine zvanično je proglasio genocidom. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku