hamburger-icon

Kliker.info

Na potezu državni sekretar Tillerson : Senatori traže istragu o američkom novcu na Balkanu

Na potezu državni sekretar Tillerson : Senatori traže istragu o američkom novcu na Balkanu

15 Marta
14:59 2017

Grupa američkih senatora zatražila je od novoimenovanog državnog sekretara Rexa Tillersona da neodložno i detaljno istraži potrošnju američkog novca na Balkanu, a posebno se spominju Albanija i Makedonija.

“Tražimo neodložnu istragu o tome kako je američki novac trošen u State Departmentu i Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) da bi se podržale lijevo orijentirane političke grupe i nametala ta opcija suverenim državama. Jedna od takvih grupa koja je primala novac putem USAID-a jest Otvoreno društvo, fondacija iza koje stoji George Soros”, navedeno je u pismu šest senatora, prenosi Tanjug.

Među potpisnicima pisma nalazi se i nekadašnji republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Ted Cruz, Michael S. Lee iz Utaha, James M. Inhofe iz Oklahome, David A. Perdue iz Georgije, Thom Tills iz Sjeverne Karoline i senator Bill Cassidy iz Louisiane.

U pismu senatora državnom sekretaru Tillersonu ističe se da su američke ambasade u Makedoniji i Albaniji “aktivno godinama intervenirale u politički život” tih država, snažno podržavajući lijevo orijentirane stranke.

To, međutim, kako se navodi, nije dovelo do stabilizacije i unapređenja situacije u tim državama, već naprotiv.

Korupcija i kriminal

Senatori ističu da je u Albaniji zabilježen rast korupcije, šverca narkoticima i organiziranog kriminala.

“Tokom proteklih nekoliko mjeseci izabrani zvaničnici i politički lideri stranih država susretali su se sa mnom prenoseći mi razočaravajuće vijesti o američkim aktivnostima u njihovim državama. U njima su i izvještaji o tome kako diplomati favoriziraju svoje političke miljenike, novcima USAID-a podržavaju se ekstremni, a nekad i nasilnički politički aktivisti te da američka vlada radi na marginalizaciji umjerenih i konzervativnih lidera”, naveo je Lee u saopćenju za javnost.

On je upozorio da su, naprimjer, aktivnosti na reformi pravosuđa u Albaniji takve da faktički samo jačaju aktualnog premijera Edija Ramu i daju mu potpunu kontrolu nad organima države za provođenje zakona.

Zanimljivo je i da su senatori već pisali ambasadorima SAD-a u Makedoniji i Albaniji i upozorili ih. No, navedeno je da odgovori koji su dolazili, posebno iz Makedonije, nisu bili od pomoći.

Senatori su upozorili da su slične primjedbe primili i od drugih zvaničnika država Latinske Amerike i Afrike.

“Najštetnija posljedica američkog miješanja na ovaj način, snažnim stavljanjem na jednu stranu, jest ogorčenje kod mnogih građana tih zemalja koji tradicionalno podržavaju snažne veze sa SAD-om. Takve podjele otvaraju prostor agresivnim oportunistima, poput Rusije, da se umiješaju i stvaraju dodatnu štetu”, navodi se dalje u saopćenju.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku