hamburger-icon

Kliker.info

Na granici razuma : Teoretičari zavjere pomažu Trumpu da privuče mase !

Na granici razuma : Teoretičari zavjere pomažu Trumpu da privuče mase !

07 Augusta
07:06 2016

Republican strategist Karl Rove gestures while at a luncheon at the California Republican Party convention, in Sacramento, Calif., Saturday, March 2, 2013. Rove told California Republicans to "get off the mat", and to find candidates to reflect the party's diversity. (AP Photo/Rich Pedroncelli)

Donald Trump ne odustaje od tvrdnji kako će biti pokraden na predsjedničkim izborima u SAD  u novembru. No, nije to potkrijepio dokazima. Neki u SAD zbog toga sumnjaju kako je Trump pod uticajem poznatih teoretičara zavjere.

Alex Jones je nazivan najparanoičnijim čovjekom u SAD-u. Čovjek koji vjeruje kako je 11. septembar bio insceniran. Da je masakr u Sandy Hooku režiran kako bi se dao vjetar u leđa pokretu za veću kontrolu oružja. Kaže čak i da su tornada u Oklahomi 2013. uzrokovana meteorološkim oružjem.

Iako nije faktor u predsjedničkoj kampanji, ovaj radiokomentator i teoretičar zavjere, pomogao je Trumpu da privuče mase u svoj tabor na konvenciji u Clevelandu.

Jones svoje sljedbenike navodi na jednog kandidata i čini se kako je Trump prihvatio njegovu podršku. Čak je u decembru dao polusatni intervju u Jonesovoj emisiji.

„Reputacija vam je nevjerovatna. Neću vas razočarati. Bit ćete veoma impresionirani“, kazao je tada republikanski kandidat.

No, koliko je uistinu jako uzajamno poštovanje?

„Trump i Jones, koji nije odgovorio na naš zahtjev za intervju, složili su se u vezi s određenim brojem pitanja i diskreditiranih teorija. Od toga da su hiljade američkih muslimana oduševljeno klicale nakon 11. septembra, preko negiranja postojanja suše u Californiji do čvrstog stava o pitanju imigracije“, javlja iz New Yorka reporterka  Al Jazeere Kristen Saloomey.

Pitanje kandidature Clinton

Jedna od posljednjih u nizu Jonesovih teorija je kako je Hillary Clinton namještanjem postala kandidatkinja demokrata za predsjednika SAD-a.

„Gospodine Trump, neću reći nešto što već ne znate, ali ću vas zamoliti da ozbiljno razmislite da problem namještanja predizbora u korist Hillary pretvorite u jedno od centralnih pitanja kampanje“, izjavio je Jones.

Nekoliko dana kasnije, Trump je kazao: „Bojim se da će izbori biti namješteni. Moram biti iskren, zato što smatram da je moja strana prevarena ako ne pobijedim sa velikom razlikom.“

Medijski analitičar David Ubereti kaže kako su sličnosti velike.

„Možete vidjeti kako Trump i oni slični njemu govore ‘Čuo sam to i to, ljudi govore tako i tako’, sve vrlo maglovito i morate se zapitati odakle im sve to. Ako su stvarno čuli takve stvari, da li su ih čuli upravo od Alexa Jonesa“, ističe Ubereti.

Navode o potencijalnoj izbornoj krađi komentirao je i aktuelni američki predsjednik Barack Obama.

„To je smiješno i besmisleno i smatram da to neko neće shvatiti ozbiljno“, rekao je on, no čini se kako milioni Jonesovih sljedbenika na internetu rade upravo to.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku