hamburger-icon

Kliker.info

Na današnji dan prije 15 godina : Sarajevo je odbranila goloruka mladost

Na današnji dan prije 15 godina : Sarajevo je odbranila goloruka mladost

02 Maja
11:59 2007

Da nije bilo mladosti Sarajeva, hrabrih i golorukih sarajevskih momaka, naoružanih jedino neizmjernim patriotizmom, tog kobnog 2. maja 1992. godine Sarajevo bi palo. Pali bi uskoro i drugi gradovi i tek međunarodno priznata nezavisna država BiH.Tog dana, prije tačno 15 godina, granate generala Milutina Kukanjca koji je obećavao kako "JNA neće ni mrava zgaziti" zasule su bh. prijestonicu. Po povratku sa pregovora u Lisabonu, na Aerodromu je uhapšen prvi predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović. Odveden je u Lukavicu. Za to vrijeme grad je gorio, teška artiljerija moćne JNA obrušila se na civile. – Najveću ulogu u odbrani dala je omladina, borci Patriotske lige, MUP-a, samoorganizirane grupe. Išlo se srcem – priča Fuad Abadžić, jedan od komandanata "Zelenih beretki", boraca koji su sa jedinicom rahmetli Ene Šakića opkolili Dom Armije prepun pripadnika JNA.- U Domu su ubili mog borca Asafa Hadžića. Uzvratili smo paljbu i zarobili njih 18 koje smo kasnije razmijenili za generala Vahida Karavelića, zatočenog na Palama. Tenkovi su navirali sa svih strana, cilj – zauzimanje Predsjedništva BiH. Niški specijalci došli su pred Narodno pozorište. Iznenadili su ih naši, žestoko. Ta "elitna" jedinica iz Niša pobjegla je u kino "Đuro Đaković". Zarobili su ih hrabri momci Dževada Topića Tope – sjeća se Abadžić.

"Dedina rora"
Rahmetli Alija Miladin zoljom je zaustavio transporter koji je već bio ušao u grad. "Osa" iz lansera kojeg je legendarni Nusret Dedo Šišić sam napravio od vodovodne cijevi – poznata "Dedina rora"- pogodila je agresorski transporter. Zapalila i tramvaj na Skenderiji… – Nije bilo šanse da popustimo, pogotovo kad smo čuli da je predsjednik Izetbegović zarobljen. Goloruka sarajevska mladost dobila je presudnu bitku i razbila pakleni plan velikosrpske kamarile – ponosan je danas Abadžić    (kliker.info/avaz)

Podijeli

2 0 komentara

 1. Edo
  Edo 03 Oktobra, 21:14

  Nema šanse da ova se ova rora moze upotrijebiti..

  Odgovori
 2. Edo
  Edo 03 Oktobra, 21:19

  A zar Alija i sda koji su se stavili na celo naroda nisu bili obavezni da ga organizuju i naoruzaju koliko god je bilo moguce a oni su radili sve suprotno.a nikad nisu odgovarali sopstvenom narodu zbog toga nego i dalje su vladali i vladaju..žalosno i neprihvatljivo..

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku