hamburger-icon

Kliker.info

MVP: U diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH ne donira se novac

MVP: U diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH ne donira se novac

23 Maja
20:04 2014

MVPMinistarstvo vanjskih poslova BiH oglasilo se saoćenjem za javnost a koje se odnosi na aktivnosti MVP BiH i diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) vezanih za prikupljanje i dopremanje humanitarne pomoći u Bosnu i Hercegovinu, prenosi novinska agencija Patria.

– Želimo javnost BiH obavijestiti da se u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH ne donira nikakav novac, niti se DKP BiH time bavi. Na osnovu odluke VIjeća ministara BiH, MVP BiH je dalo instrukciju da diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu da bh. građane u inostranstvu, pojedince, humanitarne organizacije i institucije u zemljama prijema  obavijeste o računima državnog i entitetskih humanitarnih organizacija (u ovom slučaju Crveni krst), jedinstvenimn računima BiH i entiteta, na koje se mogu uplatiti novčana sredstva za pomoć žrtvama katastrofalnih poplava – navode iz ovog ministarstva.

Dalje kažu da je, kako bi se građanima BiH u inostranstvu i stranim državljanima olakšale uplate, MInistarstvo vanjskih poslova BiH je uz saglasnost Ministarstva trezora i finansija BiH, otvorilo PayPal račun, kako bi se građani mogli uplate vršiti pute interneta i barem dijelom ih osloboditi plaćanja visokih provizija na novčane uplate.

– Diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu dostavljena je instrukcija u vezi prikupljanja humanitarne pomoći, a u kojoj se traži da ambasade, misije, generalni konzulati I konzulati BiH u svijetu u skladu sa svojim kapacitetima budu na rapspolaganju osobama ili organizacijama za dostavljanje nefinansijske pomoći. Pomoć se fizički ne deponira u ambasadama jer za to ne postoje odgovarajući materijalni i ljudski kapaciteti. U jednom broju zemalja DKP mreža smještena je u poslovnim zgradama ili općenito ima mali prostor na raspolaganju. Slična je stvar sa brojem ljudi u ambasadama koji su fokusirani na maksimalnom olakšavanju administrativnih barijera za humanitarne pošiljke, pripremama i komunikacijom sa zemljom prijema u kanalisanju pomoći država, te predstojećim pripremama za fazu rekonstrukcije za koju će biti organizirana i donatorska konferencija – dodaju iz MVP.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine od prvoga dana poplava stavilo je svoje kadrovske i materijalne kapacitete na raspolaganje Operativnom centru Ministarstva sigurnosti BiH u čijoj je nadležnosti rukovođenje i uporavljanje kriznim situacijama poput elementarne nepogode koja pogađa Bosnu i Hercegovinu. Uposlenici MVP BiH  stoje i dalje na raspolaganju za upućivanje i koordiniranje zahtjeva za međunarodnu pomoć.

– U okviru MVP BiH formiran je Operativni tim  koji isključivo radi na poslovima u vezi sa situacijom izazvanom poplavama. Operativnim timom koordinira Nermin Mešinović. Operativna tim provoditi sve potrebne aktivnosti i komunikaciju sa DKP mrežom BiH, stranim DKP u BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Upravom za indirektno oporezivanje BiH i drugim relevantnim institucijama u vezi sa novonastalom situacijom u BiH. U prethodnih sedam dana zahvaljujući angažman usposlenika MVP BiH u diplomatsko konzularnoj mreži i sjedištu, a naročito oprativnog tima, omogućen je dolazak više od 30 aviona i konvoja humanitarne pomoći iz Azarbejdžana, Pakistana,  Njemačke, Holandije, Austrije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore itd – navode dalje.

Zašto je avion sa humanitarnom pomoći iz Azarbejdžana na Sarajevskom aerodromu morao čekati devet sati da se završe sve potrebne procedure i oprema bude otpremljena onima kojima je neophodna, složit ćete se da nije pitanje za MVP BiH (mada je i u toj situaciju MVP BiH posredovao i insistirao kod nadležnih caricnskih službi da se procedure maksimalno ubrzaju), tvrde iz MVP-a.

– Zaista boli što pojedini mediji pokušavaju prikazati kako MVP BiH i naša DKP mreža ne radi ništa ili ne radi dovoljno u prikupljanju humanitarne pomoći i općenito pomoći poplavljenim područjima. Dok se naši sugrađani u pogođenim krajevima pokušavaju preživjeti, mi moramo voditi javnu debatu sa pojedinim medijima i dokazivati kako ipak postojimo iako je to više no evidentno iz svega što je MVP do sada uradio – naveli su.  (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku