hamburger-icon

Kliker.info

Mutne igre tajne koalicije : “Savršeni krug” i država pod upitnikom !

Mutne igre tajne koalicije : “Savršeni krug” i država pod upitnikom !

24 Januara
10:26 2015

dodik-covic-1Bosna i Hercegovina ubrzano ide “u rikverc”, a gdje će se zaustaviti, više nitko ne zna. Vlasti Republike Srpske priznaju samo jednog člana Predsjedništva BiH, Dragana Čovića, konstituiran je Zastupnički dom Parlamenta BiH, uskoro bi se to trebalo dogoditi i s Domom naroda, a Vijeća ministara koji će izvršavati odluke i naredbe svog poslodavca – Parlamenta, još ni na vidiku. Ukratko, namjerno je stvoren “savršeni krug” u koji se, kako stvari stoje, ni na rukama ne može ući.

Namjerne blokade
 
Koalicija na državnoj razini je formirana i u njoj su Demokratska fronta, SDA, HDZ i Savez sa promjene koji čine SDS, PDP i NDP, ali se ona još nije “razmahala”. Dokazuje to i politički kaos zbog izjave o reformskim potezima i opredijeljenosti BiH za Europsku uniju – Predsjedništvo BiH je zadnjeg dana prošle godine skrojilo izjavu, ali je njezin sadržaj odmah odbacio Milorad Dodik, šef Republike Srpske, dakle polovice države, uz poruku da neće prihvatiti ništa što Predsjedništvo BiH predlaže. Prije dva dana on je priopćio da je u Sarajevo ipak uputio svoje korekcije izjave i sada čeka odgovor.

Jedno je sigurno – i kada dobije odgovor, opet mu se, kakav god bude, neće svidjeti i opet će imati intervencije i sve tako u krug. Ovog trenutka država je potpuno blokirana voljom Dodikovog SNSD-a uz potporu HDZ-a čiji šef Dragan Čović to javno ne priopćava, ali radi što njima dvojici najviše odgovara. Za ovaj zastoj optužuje se Federacija, odnosno neuspostavljanje federalne vlasti, a to je praktično nemoguće uraditi zbog ucjena. O čemu se radi?

Čović blokira Predsjedništvo BiH da imenuje mandatara za sastav novog Vijeća ministara stavom da prvo mora biti formirana federalna vlast, što nije ništa drugo nego ucjena jer “državna Vlada” u punom sastavu može odmah biti sastavljena i može preuzeti dužnost od ove na čijem je čelu Vjekoslav Bevanda. SDA, DF i Savez za promjene su spremni to odmah uraditi.

Svojim stavom Čović zapravo nabacuje loptu Dodiku koji je, kako se može čuti u Banjoj Luci, u razgovorima tijekom proslave 9. januara, Dana RS-a, kazao da će na teritoriju tog entiteta suspendirati sve zakone BiH. To je i njegov odgovor na odluku DF-a, SDA i Saveza za promjene da SNSD neće biti u državnoj vlasti.Činjenica da Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH nije popunjen vješto je iskorištena, zapravo zlouporabljena kako bi se spriječio, što duže – to bolje, izbor potpredsjednika Federacije iz reda srpskog naroda. Bez predsjednika i dvaju potpredsjednika FBiH ne može se formirati nova federalna Vlada.

Država pod upitnikom

Inače, u Klubu Srba Doma naroda federalnog Parlamenta većinu imaju SDP sa šest i SNSD s tri izaslanika. Sve što se te dvije stranke dogovore može glatko biti izglasovano. Gdje se u svemu nalazi SDP i očijuka li sa SNSD-om, SBB-om i HDZ-om, tek će se vidjeti, ali je na neki način znakovita poruka koju je iz Katara poslao predsjednik SDP-a – pozvao je koalicijske partnere u novoj vlasti da se “ukoliko neće, ne znaju ili ne mogu, onda, kako je to red u svim civiliziranim i demokratskim zemljama, obrate onima koji imaju kapacitet i mogu pomoći”.

U međuvremenu, Dodik je stavio pod upitnik postojanje Centralne banke BiH, svakako uz Čovićevu potporu, a prošle nedjelje i opravdanost postojanja Granične policije BiH. Sve ovo se čuje i vidi golim okom, ali ne vide i ne čuje ono što se događa iza kulisa političke scene, a scenografi sve vješto kriju, bar za sada. Koalicija DF – SDA – Savez za promjene pokušava završiti posao na formiranju Vijeća ministara i postići konačni dogovor s Europskom unijom vezan za njen novi pristup BiH čime bi država napokon dobila jednu adresu.

Istovremeno, Čović ispred svog HDZ-a “plete na dva razboja” – priključio se toj koaliciji, ali se nije odmakao od Dodika – za svaki slučaj jer time osigurava mjesto i u timu koji kroji šef SNSD-a i koji je, po svoj prilici, po njegovoj mjeri. Radi se zapravo o koaliciji koja se stvara “iz sjene” u kojoj su SNSD, HDZ i SBB i koja pokušava preuzeti državnu vlast tako što će smicalicama, blokadama i ucjenama razvaliti savezništvo SDA, DF-a i Saveza za promjene i pokazati da se radi o skupini nesposobnjakovića. U Zastupničkom domu Parlamenta BiH Dodik, Čović i Radončić nemaju dovoljno ruku – imaju ukupno 12 zastupnika plus jednog iz DNS-a, stranke koja je u koaliciji sa SNSD-om.

Igre i čekanje

Međutim, u Domu naroda imaju sve što im treba – u Klubu Hrvata Čović ima tri izaslanika koja u potpunosti kontrolira, a u Klubu Srba Dodik pod svojim zapovjedništvom drži isto toliko izaslanika. Njima dvojici itekako odgovara to što je Radončić ušao u Klub Bošnjaka u Domu naroda gdje je još troje izaslanika iz SDA i jedan iz DF-a. Bez obzira što je tu usamljen i što na svoj mlin ne može navesti izaslanike iz SDA i DF-a, Radončić može odigrati potrebnu ulogu.

I sve što se sada događa u Zastupničkom domu Parlamenta BiH svjedoči o velikoj igri. Zastupnici iz SNSD-a su tražili da Šefik Džaferović bude smijenjen s pozicije predsjedatelja jer ga je potpredsjednik Federacije Mirsad Kebo optužio za prikrivanje ratnih zločina. U obrazloženju su naveli da zbog tih optužbi Džaferović ne može biti na čelu i predstavljati Zastupnički dom. Činjenica da Tužiteljstvo BiH nije potvrdilo Kebine optužbe nije im bitna, pa njihov zahtjev djeluje potpuno neuvjerljivo utoliko više što kažu da on može ostati zastupnik.

Jasno je da Džaferović, ako se dokažu optužbe, ne može biti zastupnik nijedne minute nego mora završiti iza rešetaka. SBB nije tražio smjenu Džaferovića nego njegovu ostavku. Budući da nije udovoljeno ni SNSD-u ni SBB-u, zastupnici iz te dvije stranke napustili su sjednicu demonstrirajući da mora biti samo kako oni kažu. Dodik je poručio da će na svakoj idućoj sjednici imati isti zahtjev i ako ne bude prihvaćen, zastupnici iz njegove stranke će napustiti zasjedanje bez obzira koliko dugo to bude trajalo. Shodno tome, sigurno je da će i svojim izaslanicima u Domu naroda narediti da napuste zasjedanja ukoliko ne prođe ono što on želi i što traži. A prema važećim propisima, nijedna sjednica Doma naroda Parlamenta BiH kojoj ne prisustvuju tri izaslanika iz bilo kojeg kluba ne može biti održana.

M. Osmović (Dnevni list)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Che
    Che 24 Januara, 13:53

    Treba vama svima “jebat mater”

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku