hamburger-icon

Kliker.info

Mustafa ef. Cerić : Zlonamjerno je širiti strah od novih bosanskih muslimana

Mustafa ef. Cerić : Zlonamjerno je širiti strah od novih bosanskih muslimana

08 Februara
06:29 2009

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Cerić jučer je u pratnji muftije sarajevskog Huseina ef. Smajića i generalnog sekretara Rijaseta Muhameda ef. Salkića posjetio Medžlis Islamske zajednice Kaljina u općini Sokolac, gdje su ga dočekali džematlije povratnici s imamom Jasminom ef. Bajrićem, jedinim imamom u ovom medžlisu, javila je Mina.

Sloboda i sposobnost        U hutbi koju je reisu-l-ulema održao između ostalog se kaže: – Mi smo danas došli u džemat Kaljinu, na područje Medžlisa Islamske zajednice Kaljina, da s vama podijelimo mubarek današnjeg dana džuma-namaza i da iskažemo svoju podršku vama koji ste se vratili u Kaljinu, posebno imamu Jasminu ef. Bajriću, koji je u ime vaše progovorio i podsjetio odgovorne iz našeg naroda da vam treba pomoć u vašem nastojanju da ovdje ostanete u svom domu i na svom topraku.Vi ste stari bosanski muslimani za koje kažu da su poželjni i kažu da im je žao što vas nema više, jer im smetaju novi muslimani koje nazivaju vehabijama. I nama je žao što hiljade "poželjnih" starih bosanskih muslimana nisu preživjele srebrenički genocid. Također, žao nam je što su stotine "poželjnih" starih bosanskih muslimana morale proći kroz dreteljski i druge logore u Hercegovini i što u dvadeset prvom stoljeću "poželjni" stari bosanski muslimani žive pod režimom apartheida. Neprihvatljivo je i zlonamjerno širiti strah od "novih" bosanskih muslimana zato što su preživjeli genocid i zato što se protive apartheidskom režimu. Islamska zajednica u BiH je slobodna i sposobna da se nosi sa svim izazovima interpretacije islama i zato joj nije potreban ničiji paternalizam. Bosanski muslimani, ni "stari", koji su ubijeni zato što su bili slabi i nejaki, ni "novi", koji su spremni braniti svoju čast i slobodu, nisu niti će ikada ugrožavati ničije pravo na život, vjeru, slobodu, imetak i čast.
Komšijsko povjerenje
Odbacujemo krivnju koja nam se decenijama nameće za bilo čije stanje u BiH, već pozivamo sve da se zajednički udružimo u obnovi društva i države po mjeri svakog čovjeka na svakom mjestu u našoj nam zajedničkoj domovini. Oni koji nas okrivljuju da im je stanje loše zbog islama i "novih" muslimana, pridružuju se islamofobiji, koja nas, bosanske muslimane, "stare" i "nove", podsjeća na iskustvo preživljenog genocida. Umjesto toga, mi pozivamo na dijalog koji će nam donijeti komšijsko povjerenje i osigurati nam potrebni mir u duši.  Mi vjerujemo u Allahovu milost koja nas čuva od svakog zla i vjerujemo u zajedništvo u vjeri koja nas hrabri na ljubav prema Uzvišenom Bogu i ljubav prema komšiji.Allahu Svemoćni, osnaži nas u našoj namjeri da budemo neustrašivi pred naletom laži i nepravde!Allahu Sveznajući, pouči nas da volimo svoga brata uvijek i na svakom mjestu!Allahu Milostivi, obaspi nas Tvojom milošću koja će nas sačuvati od svakog zla! Amin! – naveo je u hutbi reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.
Omogućiti intenzivniji povratak      
eisu-l-ulema jučer je razgovarao sa džematlijama koji su se vratili u Kaljinu, ali koji su, kako su istakli, zapostavljani u pogledu pomoći koja bi im omogućila održiv povratak. Apelirao je da država kroz svoje institucije omogući ljudima da ostvaruju svoja institucionalna prava kako bi im se omogućilo da se vrate na svoja imanja.Reis ef. Cerić izrazio je zadovoljstvo što u Kaljini djeluje IZ, što je obnovljena džamija i imamska kuća i što aktivno radi imam. To je dobar znak da će se ovdje povratak intenzivirati, rekao je reisu-l-ulema.Reis Cerić, muftija Smajić i generalni sekretar Salkić na sastanku s Izvršnim odborom Medžlisa IZ Kaljina razgovarali su o prioritetnim poslovima koje treba uraditi u narednom periodu kako bi se povratak džematlija intenzivirao i oživio rad i u drugim džematima. U tu svrhu na ovom sastanku obećana je i pomoć iz Fonda Rijaseta za povratak. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku