hamburger-icon

Kliker.info

Mustafa Cerić potvrdio : Rrazmatram kandidaturu za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine

Mustafa Cerić potvrdio : Rrazmatram kandidaturu za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine

26 Aprila
15:50 2014

Cerefendija12Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, MustafaCerić potvrdio  je kako je mogućnost da se na jesen kandidira za člana Predsjedništva BiH „uzeta u obzir i razmatra se“.„Učešće na izborima, u svojstvu nezavisnog kandidata, je mogućnost, ali još nije odlučeno. Bit će odlučeno u odgovarajuće vrijeme. Ubrzo“, najavio je Cerić.Obrazložio je i motive kandidature, rekavši kako je „jasno da i država i društvo u BiH pate od nedostatka političkog i ekonomskog vodstva“.Odluku o mogućoj kandidaturi Cerić je najavio nakon što analizira nalaze „posebne istraživačke komisije“, koja se bavi procjenom izvedbe izborne kampanje, a to bi se moglo dogoditi u nekoliko idućih dana.Pojasnio je kako se odlužio angažirati komisiju, jer situacija u BiH „nije dobra politički i moralno“ uz napomenu i da je „prisutna tendencija po kojoj će se situacija ekonomski čak i pogoršati“.Po njemu, „postoji veliki broj ljudi koji su spremni ustati i preuzeti nešto da se to spriječi“.

Neće osnovati stranku

Odbacio je mogućnost osnivanja stranke, rekavši kako „Bosna i Hercegovina ima više nego dovoljno političkih partija, ali pati od nedostatka političkog kadra, sposobnog da gleda ispred svojih uskih i partijskih interesa“.„Nažalost, postojeće političke partije su grobovi moralnog integriteta i političke kreativnosti, a politika je u BiH danas reducirana na puku razinu naplate političke kirije“, smatra Cerić.Dodaje i kako je „jedini način da se izađe iz ovih zlokobnih krugova jasna politička alternativa sastavljena od slobodnih i nezavisnih umova koji su sposobni da izađu s novom političkom i ekonomskom vizijom“.

U tom smislu pozvao se na primjer bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepan Mesića, podsjetivši kako su ga smatrali utopistom jer nije imao političke i stranačke strukture u kampanji.„Njegova je utopija postala stvarnost, jer su slobodni i nezavisni umovi i srca prepoznali poruku koja nije bila okrenuta sama sebi, niti iz vlastitih interesa. Predsjednik Mesić uspio je u lomljenju željeznih političkih zidova, stvarajući novi politički prostor, koji je učinio da Hrvatska postane članica EU“, ocijenio je Cerić.

‘Nisam islamski ekstremista’

Osim o mogućem političkom angažmanu, govorio je i o prozivkama dvaju britanskih listova koja su ga, komentirajući angažman bivšeg premijera Tonyja Blaira i njegovu blisku suradnju s bivšim bh. vjerskim vođom, Cerića optužili da je „prikriveni islamski ekstremist“.Po njemu, radi se o „argumentima ekstremno siromašnim tekstovima listova koji naginju desno“.„Moje dugotrajno prijateljstvo i partnerstvo sa ljudima i vladom Sjedinjenih Država, kao i sa nekim članovima britanskog političkog establišmenta, demonstrira zajednički interes za održavanjem dijaloga i iznalasku načina da skupa popravimo ljudsko stanje širom svijeta i u BiH“, odgovorio je Cerić.Za suradnju s bivšim britanskim premijerom, naveo je kako je povezan s Fondacijom Blair, te je pomagao, kako kaže, sprječavanju religijskih predrasuda, konflikta i ekstremizma.„Napisi britanskih medija o meni su slabo istraženi i neutemeljeni. Kada se radi o mojoj ličnosti privatno ili javnom službeniku, tu nema vuka u jagnjećoj koži. Naravno, nema ni ovce“, zaključio je Cerić. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku