hamburger-icon

Kliker.info

Mustafa Cerić o Vučiću : Važnije bi mu bilo da se poklonio ubijenoj djeci Sarajeva!

Mustafa Cerić o Vučiću : Važnije bi mu bilo da se poklonio ubijenoj djeci Sarajeva!

13 Maja
17:21 2014

cericmusta31Dobro je što je premijer Srbije posjetio Sarajevo. To može pridonijeti poboljšanju odnosa između Bosne i Srbije. Budući da Sarajevo pamti i neke njegove kontraverzne izjave oko Bosne i Bošnjaka, dobro je i to što se Vučić jasno izjasnio oko suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Mustafa Cerić, bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

On je ekskluzivno za agenciju Patria komentirao posjetu srbijanskog premijera Sarajevu, a cijeloviti intervju sa Cerićem, u kojem odgovara i na pitanje o mogućoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH NAP objavljuje sutra.

– Nadamo se da to nije jednokratna politička upotreba, već istinsko i trajno političko opredjeljenje Beograda da poštuje državnost BiH. Ne bismo govorili o tome da li Bošnjaci mogu ili trebaju vjerovati Vučiću. To je stvar svakog pojedinog Bošnjaka da osluhne svoje srce i da osjeti u svojoj dušu te Vučićeve riječi – dodaje Cerić.

Međutim, prema njegovim riječima Vučić je morao sa više pijeteta doći u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

– Ali, hoćemo reći, ne samo Vučiću, nego svima koji dolaze u Sarajevo da imaju na umu da dolaze u grad koji je bio pod opsadom više dana nego Staljingrad, te da imaju osjećaj za ranjena srca roditelja čija su djeca ubijana samo zato što su bila djeca i što nisu imala gdje skloniti se od granata. Zbog toga , slažemo se da je bilo važnije pokloniti se djeci Sarajeva nego bilo šta drugo pa makar se radilo o posjeti Begovoj džamiji ili bolnici, što poštujemo i pozdravljamo – dodaje Cerić.

Što se tiče Vučićeve naravi, njegova konkretna djela će, kako ističe, pokazati da li je došlo do promjene.

– Naime, Vučić ima priliku da javno i nedsvosmisleno podrži Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka članstvu u NATO-u i EU, što je i usaglašeni politički stav od ranije u BiH. Očekujemo da Vučić to praktično potvrdi, tj. da se Srbija neće miješati u unutrašnja pitanja BiH oko njenog ulaska u NATO, te da prestane podržavati opstrukcije na putu BiH prema NATO-u. Treba otkočiti proces upisa 63 vojne lokacije i tako omogućiti ulazak BiH u NATO,  što većina građana BiH podržava – ističe Cerić za agenciju Patria.Na pitanje da prokomentira reakcije, mahom Bošnjaka, na Vučićevu posjetu,a koje bi se mogle sažeti u poslovicu „Čuvaj se Dajanaca i kad darove nose“, Cerić kaže:- Drago mi je da Bošnjaci nisu više naivni i da ih lijepe riječi, bez konkretnih djele, ne mogu više opčarati da ne budu oprezni i samosvjesni.“      (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku