hamburger-icon

Kliker.info

MUP Hrvatske: Turisti iz BiH su dobrodoąli, policija im neće prebrojavati eure

MUP Hrvatske: Turisti iz BiH su dobrodoąli, policija im neće prebrojavati eure

26 Juna
15:54 2013

Hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova danas je predstavilo uslove za prelazak granice Republike Hrvatske od 1. jula ove godine, kad ta zemlja postane članicom Europske unije.Ministar unutrašnjih poslova RH Ranko Ostojić sa saradnicima podsjetio je kako se za građane BiH, s kojom je granica hrvatske najduľa, u praksi neće ništa promijeniti, osim što će biti potrebno da posjeduju biometrijske pasoše ili vize ukoliko imaju stariju putnu ispravu, javio je dopisnik agencije Anadolija.Na biometrijskoj putovnici za građane zemalja iz regije insistirala je EU, ne Hrvatska, jer se htio ispoštivati doneseni protokol o ulasku u EU građana iz zemalja koje nisu članice.Takođe su izneseni podaci o putnim ispravama koje će građani BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije morati imati da bi nesmetano ušli u Hrvatsku.Fotografija za sve iskaznice moraće biti bez pokrivala za glavu, osim u slučaju osoba koje pokrivalo nose iz vjerskih ili zdravstvenih razloga, ali neće smjeti pokrivati obraze, bradu i čelo.

Pogranične propusnice moći će imati građani Hrvatske i BiH koji stanuju u dubini od pet kilometara od granice, izdaju se na pet godina za građane Hrvatske od strane MUP-a BiH, i obrnuto. Cijena iskaznica je 300 kuna. Stare, ľute pogranične propusnice BiH, nadleľna tijela će bez naknade zamijeniti kartičnom, biometrijskom propusnicom.„Netačne su informacije kojima su bombardirani građani BiH oko traľenja dokaza da četveročlana obitelj mora imati hiljadu eura za prelazak granice. Svi znamo da je do 1. jula na granici sa Slovenijom najnormalnije pitanje policajca na granici, ukoliko sumnja da građani nemaju sredstava za boravak u EU ili Sloveniji, o sredstvima za boravak. Tvrdim da se radi o izuzetku, kad policijski sluľbenici procijene da se radi o ulasku osobe koja nema sredstava za ľivot, odnosno boravak. To sigurno nisu turisti iz BiH koji su dobrodošli u Hrvatsku i kojima policajci neće prebrojavati eure“, izjavio je ministar Ostojić.

Trenutno postoje dva kompletna carinska prelaza s BiH, na jugu Bijača i na sjeveru Gradiška, a otvoriće se i treći u blizini Bihaća ukoliko bude potrebe za tim, rečeno je na konferenciji.„Predstavnici RH i BiH u Briselu su 19. jula potpisali zajednički sporazum o tranzitu kroz neumski koridor do luke Ploče, gdje su poimence određeni pogranični prijelazi, imamo 20 stalnih pograničnih prijelaza. Građani BiH imat će pravo na pograničnu propusnicu i ne mijenja se ništa bitno osim spomenutog izdavanja pograničnih propusnica“, rekao je Zlatko Sokolar, načelnik Uprave za granice.„Granična policija BiH i dalje će provoditi sporazum o nesmetanom tranzitu kroz neumski koridor, odnosno mi za luku Ploče“, zaključio je Sokolar.Neće se promijeniti reľim na prelazima Klek i Zaton Doli oko Neuma, što je posebno vaľno za građane RH koji ľive u tom dijelu.Sokolar je izjavio da se na graničnom prelazu Maljevac neće mijenjati ništa osim biometrijskih pasoša za građane BiH.U Srbiju, BiH, Kosovo, Crnu Goru i Makedoniju za koju još nije potvrđeno, građani Hrvatske će, kao i svi građani EU, ulaziti samo s ličnom kartom.„Građani RH ne trebaju mijenjati isprave nakon ulaska u Europsku uniju, neće se mijenjati niti jedan vaľeći dokument i nema potreba za stvaranjem guľvi“, naglasio je ministar Ostojić. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku