hamburger-icon

Kliker.info

Munira Subašić u Hagu : I Holanđani su plakali tokom mog obraćanja sudu

Munira Subašić u Hagu : I Holanđani su plakali tokom mog obraćanja sudu

07 Aprila
16:04 2014

MuniraS1Tokom današnjeg ročišta, kojim je pred sudom u Den Haagu, pokrenut sudski proces po tužbi 8.000 preživjelih i predstavnika žrtava genocida u Srebrenici 1995. godine protiv države Holandije čiji vojnici su u vrijeme zločina nad Bošnjacima u okviru mirovnih snaga Ujedinjenih naroda bili zaduženi za čuvanje mira u tzv. “zaštićenoj zoni Srebrenica”, prema riječima Munire Subašić, plakali su i Holanđani.Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa kazala je za Anadoliju da je tokom njenog današnjeg Munira Subašić: Holanđani su plakali tokom mog obraćanja sudu bilo dosta reakcija, a jedna od njih su suze na licima osoba koje su slušale svjedočenje ali i Holanđana kMunira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa kazala je za Anadoliju da je tokom njenog današnjeg obraćanja na ročištu u Hagu, bilo dosta reakcija, a jedna od njih su suze na licima osoba koje su slušale svjedočenje ali i Holanđana koji su bili prisutni.

“Bilo je dosta emocija. Dok sam govorila plakali su neki ljudi, čak su plakali i neki Holanđani”, kazala je ona. Na ročištu koje je trajalo oko četiri sata, Subašić se obratila u ime porodica žrtava i iznijela sve činjenice, ispričala sve što su srebreničke majke, djevojke i djevojčice proživjele i preživjele.
“Na kraju sam bila povrijeđena od strane njihovog branioca jer je on branio holandski bataljon, krivicu bacao na UN”, kazala je ona.

Subašić poručuje da je vrlo važno da se donese pravedna presuda.
“Ja se samo bojim da ovo ne bude politička presuda zbog toga što UN postoji i što u mnoge države šalju svoje vojnike. Bojim da zbog toga ne bude oslobođena Holandija. Jadan je onaj koga štiti UN, mislim da mu se već piše isti scenarij koji se sprovodi u Siriji, koji se sproveo u Bosni. Mislim da oni nisu ništa naučili iz prošlosti, za šta sam ih ja zamolila”, istakla je ona.

Govoreći o presudi koja bi trebala biti izrečena 15. jula Subašić kaže da “bi trebali dobiti presudu ako ima pravde, ljudstva”.Cilj tužbe je u građanskoj parnici utvrditi odgovornost Holandije za zločine i genocid nad Srebreničanima.Proces je počeo prije 13 godina, kada su se predstavnici žrtava prvi put sreli sa svojim advokatima u Mostaru. Spor pred holandskim sudom uime Srebreničana vodit će jedna velika advokatska kuća u Amsterdamu.Tokom proteklih 14 godina advokatski tim je pokušavao postići određeni dogovor sa Holandijom, ali nije bilo pozitivnog odgovora sa druge strane.oji su bili prisutni, prema riječima Munire Subašić, plakali su i Holanđani. (Kliker.info-AA)

 

Podijeli

Jedan komentar

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku