hamburger-icon

Kliker.info

Munibova poruka : Srca na pola koplja

Munibova poruka : Srca na pola koplja

11 Jula
07:55 2014

srcanapolakoplja21Hasiba Salkić danas će u Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice ukopati svoja dva sina – Omer je imao 25 godina kada je u julu 1995. ubijen, a Refik tek 20. Nađeni su tek dijelovi njihovih posmrtnih ostataka. Danas će biti ukopani i posmrtni ostaci još 173 žrtve genocida u Srebrenici.

Veličanje zločinaca

Tribunal u Haagu do sada je izrekao svega šest pravomoćnih zatvorskih presuda za genocid u Srebrenici, u ukupnom trajanju od 110 godina. Osuđeni ratni zločinci Dražen Erdemović, Dragan Jokić i Dragan Obrenović izdržali su kazne i odavno su na slobodi, Radislav Krstić, Momir Nikolić i Vidoje Blagojević kaznu izdržavaju u zatvorima u Poljskoj, Finskoj i Norveškoj. Vujadin Popović, Ljubiša Beara i Zdravko Tolimir osuđeni su na doživotnu robiju, ali presude još nisu pravomoćne.Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, optuženima za najteže ratne zločine i genocid u Srebrenici, u toku je suđenje u Haagu, a jučer je Milorad Dodik, predsjednik RS-a, poručio da su njih dvojica “u jednom povijesnom trenutku bili na čelu pokreta koji se borio za slobodu, prije svega srpskog naroda”.

Najavio je da će “srpski narod u budućnosti morati odati im određeno priznanje i odužiti im se na pristojan način za njihov doprinos slobodi”. Rekao je to dan prije 19. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, najvećeg ratnog zločina u Europi nakon Drugog svjetskog rata.Sinove Hasibe Salkić i više od 8000 ljudi ubili su u Srebrenici u julu 1995. godine pripadnici Vojske Republike Srpske samo zato što su muslimani. Potvrdio je to prekjučer u sudnici Haaškog tribunala i časnik bivše Vojske RS-a Luka Dragičević. Kao svjedok obrane Ratka Mladića priznao je da je svim svojim podređenim vojnicima, a bilo ih je na hiljade, uputio dopis u kojem doslovce piše: “Srbi su genetski jači, bolji, pametniji i ljepši od bosanskih muslimana”. Objasnio je da je to tako, da stoji iza toga, “a to znam jer sam se bavio biologijom, fitogenetikom i etnogenetikom”. Na primjedbu sudaca da je riječ o rasizmu, uzvratio je tvrdnjom da je riječ o činjenicama.

Munibova poruka

A bijeli nišani u Potočarima svjedoče i opominju. Tu, u Potočarima, ukopano je i sedam sinova i šestoro unučadi Ramiza Hakića koji su ubijeni te ’95. godine. Ukopano je i pet sinova Alije Musića. I Muji Hasanoviću su tog jula 1995. ubili pet sinova… Svaka srebrenička priča je beskrajna bol, planetarna tuga i muka onih koji ostadoše bez svoje djece. U Potočarima se sva srca spuštaju na pola koplja, bez roka, zauvijek i vječno.

“Svi pričaju o majkama, a što je otac? Zar oca ne boli isto kao majku kad izgubi svoje dijete” – često je govorio Munib Muminović.
U julu 1995. u Srebrenici je ubijena njegova supruga i strijeljana su njegova četiri sina – Nedžad, Mensur, Mustafa i Redžep. Munib je preživio i svakog 11. dana svakog mjeseca sa srebreničkim je majkama bio na mirnim prosvjedima u središtu Tuzle. I svakog 11.jula dolazio je u Potočare, na grobove svojim sinovima. Rodbina će i danas na grobove četvorice Muminovića, a Munib neće. Bol, tugu i nepravdu nije više mogao izdržati i digao je ruku na sebe.

Srebreničanin Munib Muminović ubio je sam sebe, objesio se. Učinio je to u džamiji u Kladnju, baš u petak , na sveti muslimanski dan. Nikada se u ovoj zemlji nijedan musliman nije ubio u džamiji, nikada se to, koliko je bar poznato, nije dogodilo ni u jednoj džamiji u svijetu. A jest u Kladnju. Munib je bio vjernik, iskreni, znao je dobro da islam zabranjuje samoubojstvo. A odlučio je ubiti se baš u džamiji – bila je to njegova poruka svima i svakome na ovom svijetu, bio je to izraz pobune protiv nepravde.

Viđao je one koji su klali starce i djecu, silovali žene i pljačkali, kako nasmijani šeću i slobodno žive. Njega je dotukla bol za četvoricom sinova i suprugom, presušile mu i suze. Na osvetu nikada nije ni pomišljao, vjerovao je da će se pravda najbolje osvetiti svim zločincima. A nije.Danas će Ajkuna Mujkić u Potočarima ukopati i svog četvrtog brata, Osmana. Tog jula ’95. ubijen joj je muž, ubijena su joj i dva sina. Jedan imao 18, drugi 20 godina. Njihove kosti još nisu pronađene.

M. Osmović (Dnevni list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku