hamburger-icon

Kliker.info

Muharem Cero tvrdi : HDZ žuri zaokružiti hrvatsku teritoriju prije presude Prlić i ostali, kako bi tzv. HZHB ostala živjeti !

Muharem Cero tvrdi : HDZ žuri zaokružiti hrvatsku teritoriju prije presude Prlić i ostali, kako bi tzv. HZHB ostala živjeti !

11 Oktobra
07:17 2016

muharem-ceroEkspert za državnu imovinu BiH Muharem Cero smatra da hrvatska politika žuri zaokružiti hrvatsku teritorijalnu jedinicu u BiH, prije izricanja presude za udruženi zločinački poduhvat u slučaju Prlić i ostali, koji se vodi pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Ukoliko uspiju u tome, kaže Cero, osuđujuća haška presuda u ovom predmetu ne bi imala nikakve pravne posljedice! Dakle, iako bi njeni autori bili osuđeni za udruženi zločinački poduhvat, takozvana Herceg-Bosna ostala bi živjeti. Žrtve bi dobile neku vrstu moralne satisfakcije, ali „ništa se ne bi promijenilo na terenu“.

Otuda, siguran je Cero, i posjeta Stocu dopredsjednika Vlade Hrvatske Bože Petrova hrvatskog ministra vanjskih poslova Mire Kovača, kao i artikulacija lidera Hrvatskog narodnog sabora Dragana Čovića o „Stocu kao hrvatskom prostoru“.

– Sve ovo nas upućuje samo na jednu činjenicu, a to je da pitanje ustavnih promjena u BiH mora prvo sačekati pravomoćnost presude u predmetu Prlić i ostali, odnosno mora se sačekati odgonetanje karaktera rata u BiH. Mora se sačekati procjena ustavno-pravnih posljedica za udružene zločinačke poduhvate susjednih zemlja protiv BiH odnosno mora se sačekati procjena ustavno-pravnih posljedica zbog stvaranja paradržave Herceg-Bosne i Republike Srpske – kaže Cero.

– Bošnjačka politika ne bi smjela ući u dijalog, ne bi se smjelo odmicati od Dejtonskog mirovnog sporazuma prije okončanja presude u predmetu Prlić i ostali.

Cero smatra da je „sada mnogo jasnije i zbog čega Bosna i Hercegovina sve ove godine nije dobila Zakon o državnoj imovini BiH, ili Zakon o šumama, koji bi definitivno onemogućio parčanje Bosne i Hercegovine.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku