hamburger-icon

Kliker.info

Muhamed Šaćirbey : Ulazak BiH u EU i NATO je kompletiranje Dejtona

Muhamed Šaćirbey : Ulazak BiH u EU i NATO je kompletiranje Dejtona

25 Jula
05:47 2020

Bivši potpredsjednik i senator Džo Bajden (Joe Biden) bez sumnje će osvojiti većinu glasova američkih građana diljem Sjedinjenih Američkih Država, ali to ne znači da će biti novi predsjednik, izjavio je za „Dnevni avaz“  Muhamed  Šairbedy bivši ministar vanjskih poslova BiH i ambasador.

Šaćirbey živi u SAD i ističe da je izborni sistem u SAD dizajniran tako da „manjim državama pruža veći utjecaj“. Izborna kampanja u SAD se zahuktava iz dana u dan, a Šaćirbey snažno zagovara podršku Bajdenu, smatrajući da je to bolje za napredak BiH ka NATO i EU. No, upozorava i na mogućnost ustavne krize nakon izbora.

Velike Šanse

– Bajden je sada vodeći u državama poput Sjeverne Karoline, Floride, Arizone, Mičigena, Pensilvanije i još nekoliko onih u kojima je Donald Tramp (Trump) pobijedio 2016. godine.

Dakle, moje i predviđanje većine drugih stručnjaka je da će Bajden biti sljedeći američki predsjednik, s realnim rizikom da će Tramp, ako izgubi, odbiti napustiti Bijelu kuću i potaknuti SAD na ustavni sukob – navodi on.

Čak i značajan i utjecajan broj republikanaca, kako tvrdi, vidi Trampa kao prijetnju američkoj budućnosti.

Šaćirbey: Većina stručnjaka vjeruje da će Bajden biti sljedeći američki predsjednik - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
Šaćirbey: Većina stručnjaka vjeruje da će Bajden biti sljedeći američki predsjednik

– Aktivno se zalažu za Bajdena ne toliko zato što ga podržavaju u svemu nego zato što Trampa vide kao prijetnju Americi i njenim ključnim temeljima. Ovo nije samo izazov za SAD nego za cijeli svijet, gdje je liderstvo SAD ugroženo u institucijama poput NATO-a, Svjetske banke ili MMF-a, ali i u očima slobodnih ljudi širom svijeta – navodi Šaćirbey.

Kako ističe, Bajden, demokratski kandidat za predsjednika SAD, devedesetih godina je kao senator snažno utjecao na to da Evropa prihvati bivše komunističke države u NATO, uprkos oklijevanju Evropljana koje su tada vodili Fransoa Miteran (François Mitterrand) i Džon Mejdžor (John Major).

– Ta činjenica je možda za nas i relevantnija od njegovog tradicionalnog prijateljstva prema Bosni i Hercegovini – dodaje Šaćirbey.

Šarena laž

Prema njegovim riječima, pitanje integracije BiH u NATO je najvažnije , a to Bajden razumije.

– Bajden bi trebao razumjeti taj kurs i strateški interes za SAD i BiH. Jer, ma kakve nedostatke imao Dejtonski sporazum, a ima ih mnogo, najvažnije je to što je u BiH donio mir.

Opcija nekog Dejtona dva kao novog dogovora je šarena laža, ali nije kao nastavak onoga što je zamišljeno kao potpuna integracija BiH u EU i NATO, kao što je slučaj sa zemljama od Litvanije do Hrvatske – kaže Šaćirbey.

Jedino novac putuje brže od virusa

– Bosanci u Americi značajno doprinose SAD. Njihovi će se glasovi čuti u nekoliko ključnih država, od Arizone, preko Ajove, do Floride. Većina njih razumije da je komplementarno biti i Amerikanac i Bosanac istovremeno.

COVID-19 je pokazao da virus može avionom putovati brže od terorista. Samo novac putuje brže od korone u utjecaju na živote – ističe Šaćirbey.

M. Aščić (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku