hamburger-icon

Kliker.info

Muhamed Filipović : Bošnjaci su toliko nesretni da se to ne može ni izreći

Muhamed Filipović : Bošnjaci su toliko nesretni da se to ne može ni izreći

05 Avgusta
23:00 2013

U subotu je napunio 84 godine. Ali, akademik Muhamed Filipović i danas je plodan autor, naučnik i aktivan intelektualac baš kao prije 50 godina. Čovjek koji je u posljednje pola stoljeća na izvjestan način obilježio intelektualnu scenu u BiH, posebno kod  Bošnjaka, u intervjuu za „Dnevni avaz“ analizira aktuelne političke odnose u BiH, ali se i osvrće na ono što je iza njega i što je obilježilo njegov život.
– Sve što sam radio, a radio sam mnogo, ima smisla samo ukoliko je donijelo nešto za sve ljude i posebno za moj narod, koji je toliko nesretan da se to ne može ni izreći. Što se tiče sadržaja mog života, on je bio ispunjen teškim traumama zbog gubitaka u porodici, patnji koje su mi drugi priredili, progona, a posebno progona moje djece, koji se i danas nastavljaju, te totalne tragedije onog divnog svijeta u kojem sam rođen i odrastao – u nekoliko rečenica opisuje svoj život akademik Filipović.
 
Nije bilo zahvalno djelovati u BiH i regionu, posebno posljednjih 20 godina.
 
– Za nas Bošnjake, a ja sam to po svojim precima i ocu Sulejmanbegu, koji je bio has Bošnjak, nikada od 1832. godine nije više bilo lahko živjeti u Bosni, a ta situacija se pogoršavala kako su se razni režimi nametali našoj zemlji i narodu. Mržnja prema nama koincidirala je sa svojim proizvodom, a to je gubitak osjećanja Bošnjaka za samobitnost i prava kada smo pristali da o tim pitanjima pregovaramo i to pod pritiskom i vodstvom onih koji nam nisu bili prijatelji.
 
Od agresije na BiH prošlo je 18 godina, ali su ratna/nacionalna prepucavanja i danas prisutna. Je li to znak da stojimo u mjestu?
 
– Rat u BiH bio je agresija dva nacionalizma koja su proizvela pakao i donijela ogromne ljudske i materijalne gubitke. Nema izlaza iz situacije sve dok su noseće ideje koje su proizvele agresiju i genocid još vladajuće u političkim krugovima koji su dobili pravo upravljanja velikim dijelovima naše zemlje. Oni koji su sakrili pravi značaj i smisao rata dozvolili su da rat samo promijeni svoje vidove, ali da se nastavi borba za punu kontrolu teritorija rezerviranih za određene narode, a to razara BiH i život u njoj. To je zlo koje mora biti iskorijenjeno. Sve drugo nije igra, nego lakrdija.
 
Kako komentirate stanje u kojem se BiH danas nalazi?
 
– Stanje je takvo da ga više niko iznutra nije u mogućnosti popraviti. A to je i logično, jer je to stanje, kad se tiče njegovog glavnog uzroka, djelo inozemnih „spasilaca“ naše zemlje i naroda. Ti ljudi, za koje smatram da su bez savjesti i imalo brige o tome šta nas čeka, presudili su o nama, našu zemlju podijelili nenormalno i nepravedno i time ohrabrili nosioce načela podjele, tj. nacionalizma. Oni su najviše odgovorni za ovo stanje, a sada ponavljaju bijednu floskulu da samo mi odgovaramo za to, čak i onda kada smo došli dotle da ne odgovaramo nizašta, jer nas uostalom niko ni ne pita za to šta mislimo.
 
Hrvatska je u Evropskoj uniji, Srbija je dobila datum za početak pregovora… Vidite li i kada BiH u EU?
 
– Bilo bi izvrsno kada bi i Hrvatska i Srbija ušle u tu Uniju pod uvjetom da se odreknu miješanja u naše unutrašnje odnose. Kad bi Hrvatska prestala da se prema Hrvatima u Bosni ponaša kao svojoj dijaspori i time naglašavala svoja prava prema nama, kad bi Srbija bila u stanju da se odrekne kosovskog mita itd., onda bi to bilo veoma dobro. Bojim se, međutim, da će njihove ambicije za miješanje postati veće ulaskom u Uniju. Što se tiče nas, mi imamo veliki račun s Unijom i tek nakon svođenja i pozitivnih i negativnih aspekata tog računa možemo govoriti o tome da li se nama isplati ili ne ulazak u nju. Naši političari su kao papagaji i ponavljaju ono što im je dreser kazao, pa se tako svaki kune u euroatlantske integracije, a da ne znaju uopće ni šta je to.
 
Je li ulazak u EU, ustvari, ono što će garantirati opstanak zemlje?
 
– Opstanak BiH kao države će garantirati samo mišljenje i ponašanje naših ljudi. A oni bi trebali da imaju na umu da je svaki dosadašnji pokušaj rušenja i cijepanja Bosne rezultirao samo katastrofom, a nije donio ono što su cjepači željeli. Mi smo garancija opstanka naše zemlje i države, a tek onda može biti i EU.
 
Šta to nedostaje Bošnjacima, s obzirom na to da je evidentno da je bošnjačka politika posljednjih 20 godina bila u ćorsokaku?
 
– Bošnjaci su izgubili elitu i već stoljeće i po nemaju adekvatno i prilikama odgovarajuće vodstvo u bilo kom smislu. Nama su najbolje ljude istrebljivali Osmanlije, Austrijanci, a zatim i vladari obje Jugoslavije, a kad se tome doda da se preživljavalo samo tako da se pokoravalo ili tamnovalo i umiralo i da se nametnuti mentalitet pokornosti i podvrgavanja pretvorio i u svojstvo našeg čovjeka, a pogotovo intelektualaca, onda se može shvatiti zbog čega mi nismo ni u jednoj od kriznih situacija 20. stoljeća imali vodstvo ili elitu koja bi bila na visini historijskih zadataka s kojima smo se suočili. Sve to, nažalost, samo se pogoršalo u posljednjih dvadeset godina i kao rezultat imamo to što imamo – elitu koja je totalno otuđena od naroda.
 
Najbrojniji narod

Kakav je Vaš stav o formuliranim popisnicama na osnovu kojih će biti urađen popis stanovništva u oktobru?
 
– Već sam više puta rekao da se i ovim popisom nas Bošnjake, sada i uz pomoć naših pseudointelektualaca, želi vratiti u stanje iz 1946. godine, kada su nam nuđene iste alternative, a sve je počivalo na pretpostavci da se ne zna šta smo i ko smo. Istina je da je naše etničko i nacionalno ime Bošnjaci i da to ime ima historiju dužu od hiljadu godina i da podrazumijeva ime i naroda i države. Sve drugo je špekulacija i laž.Mislim da se pravi tvorci ovog popisa boje efekta koji je donio već popis iz 1971., kada je u vodu pala velika laž o tome da su Srbi najbrojniji narod u Bosni. Tada je došlo do snažne kontrareakcije, pogotovo kada je to još snažnije potvrdio popis iz 1991. Sada se želi sve vratiti na stanje prije toga, a nas opet svesti na neodredljivu skupinu koja mijenja boju kao kameleon.
 
Šta popis može donijeti Bošnjacima?
 
– Može im donijeti velike gubitke u političkom, moralnom i duhovnom smislu i u pokriću za definitivnu legalizaciju progona i otimačine njihove zemlje, tj. pokazati da su svi njihovi napori posljednjih pedeset godina bili zaludni.

Radim punom parom!
 
Imate li planove za sljedeće godine?
 
– Ja još radim punom parom i upravo sam štampao raspravu „Pitanje bošnjačkog jedinstva“, a dao sam u štampu dvotomnu raspravu pod naslovom „Kraj bošnjačkih iluzija“, u pripremi imam knjigu eseja pod naslovom „Kraj filozofije“, kao i jednu knjigu specifičnog karaktera koja nosi naslov „Velike obmane i prevare u našoj nauci, politici i kulturi.  Uz rad na ovim imam posla i oko stvaranja jednog pravog i kvalitetnog časopisa za društvena pitanja koji sada vodim kao glavni urednik i čiji će broj biti promoviran uz Bajram. Uz sve to radim i na dovršavanju obimne autobiografije i bibliografije, što je dio projekta o izdavanju mojih izabranih djela. Fahir Karalić (Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku