hamburger-icon

Kliker.info

Muhamed Fazlagić : Zašto bosanski plenumi neodoljivo podsjećaju na propali Occupy Wall Street ?

Muhamed Fazlagić : Zašto bosanski plenumi neodoljivo podsjećaju na propali Occupy Wall Street ?

17 Februara
16:00 2014

fazla7Gledajući na proteste sa sedmodnevne distance, primjereno i potpuno odgovarajuće je izvlačiti određene zaključke o rezultatima istih.  Nije teško zaključiti da su protesti gladnih, obespravljenih, nezadovoljnih i u političkom procesu potpuno zanemarenih građana, u velikoj mjeri očekivani i apsolutno opravdani. Upozorenja društvenih i naučnih radnika da će se akumulirano nezadovoljstvo pretvoriti u konflikt između građana i države, su se realizovala bez obzira na činjenicu da su ti isti građani u izgradnju i međunarodni subjektivitet te iste države ugradili desetine hiljada života.

Piše : Muhamed Fazlagić (Kliker.info)

O protestima je mnogo toga napisano i na audio-vizualnim medijima rečeno, međutim, iole ozbiljnijem analitičaru izbija oči i para uši činjenica da se niko ne bavi kredibilnom depikcijom rezultante protesta ili tzv. plenumima. Imajući priliku baviti se formacijom i intersekcijom društvenih pokreta, nije bilo teško utvrditi da je sličnost između Occupy Wall Street i “bosanskih plenuma” gotovo “sijamska.”  Također, kada uz to pročitate u New York Times-u da je jedan od lidera plenuma u Tuzli, izvjesni gospodin Damir Arsenijević, koji je bio jedan od instrumentalanih učesnika pokreta Occupy u Oakland-u, onda sličnost urgentno dobija drugu dimenziju.  Postavlja se pitanje, da li Bosni i Hercegovini treba u ovom teskom trenutku, nešto kao  kontroverzni i u konačnici vrlo neuspjesni pokret Occupy?  Da li se koristeći “Occupy” kao urnek, mogu artikulirati opravdani protesti građana Bosne i Hercegovine ?

U čemu je u stvari strukturalna i ideološka sličnost između Occupy Wall Street I ‘bosanskih plenuma?”

Po uzoru na Occupy, plenumi su organizovali radne grupe u kojim svi zainteresovani mogu reći ono što misle i mogu insistirati da njihovi prijedlozi uđu u zaključke ili zahtjeve plenuma. Prevedeno na bosanski, hipotetički možemo očekivati “nadrealni” zahtjev da se Rifat makne iz kuhinje!

Identično kao i u Occupy, plenum insistira na donošenju odluka koncenzusom, što je u principu devalvacija demokratskih principa ili u najmanju ruku eksperimentisanje sa direktnom demokratijom.  Možda zadnja odluka Predsjedništva BiH o opozivu konzula Pećanca, može najbolje dočarati sve nedostatke tog principa.

Plenum, kao i Occupy izbjegava preuzimanje odgovornosti u smislu rukovođenja i ličnog liderstva, koje zamjenjuju moderatori diskusija.Indikativno je također, da je međunarodna podrška “bosanskim plenumima” stigla od socijalističkih intelektualaca kao sto su Naomi Klein i Noam Chomski.

Bazirano na ovim strukturalnim i ideološkim sličnostima između pokreta Occupy i Bosanskih Plenuma, ne bi bilo nepošteno zatražiti od organizatora da se iskreno izjasne pred obespravljenim radnicima i svim ostalim poštenim demonstrantima, zbog čega bi ovaj put, ovakav pokret i u praksi već propali eksperiment bio uspješan? 

Da li je vrijedno ili pametno zarad globalnih ciljeva dovesti u pitanje društveni poredak u državi BiH?

Ako jeste i ako su globalni ciljevi prioritet, u šemu je onda razlika izmedju Vehabijskog pokreta i ovog?

Kažu li organizatori plenuma narodu, kad se hvale sa podrškom internacionalnih intelektualnih autoriteta, da ih podržavaju tri najistaknutija negatora genocida u Srebrenici: Noam Chomski, Tariq Ali i Arundhati Roy?

Bosansko nezadovoljstvo se može pretvoriti u ušinkovite promjene samo ako bude kanalisano putem demokratskih izbora. tj. ako oni koji pretenduju da vode narod, čak i ako se zovu moderatori plenuma, pozovu na korištenje izbora, kao jedinog ispravnog demokratskog sredstva za promjene. Zamajavanje obespravljenih građana propalim drustvenim eksperimentima i nekakvim ekspertnim vladama je ništa više do još jedna od ciničnih manipulacija bosanskom sudbinom.

(Muhamed Fazlagić je doktorski kandidat i predavač sociologije na University of Louisville)

Podijeli

7 0 komentara

 1. Buba
  Buba 17 Februara, 17:15

  Muhamede povlacenje paralele sa okupacijom Volstrita i dogadjanjima u BiH ne lezi,ako nista u jednoj surovoj istini.U momentu desavanja Vol-strita ne zaposlenost je bila 1o% u Americi i poslije desavanja Vol-strita taj se broj smanjio. Da li je Vol-strit za to zasluzan ili nije to je za drugu temu.U trenutku desavanja protesta u BiH nezaposlenost je iznad 50%,u ostaloj masi zaposlenih mnogi ne primaju plate mijesecima,(ima slucajeva godinama)Ovdje kapitalizam dirigira sve pore drustva,ako si radan,spoaoban imas sanse na uspijeh,drzava se nastoji u sto vecoj mijeri drzati po strani,intervenisuci pojedinim regulativama.U BIH situacija je totalno obrnuta,stvoren je kapitalisticki sistem u kojem drzava(partije i lideri tih partija) kontrolisu sve.Citajuci ovaj tvoj clanak nisam primjetio nista produktivno,osim otrcane fraze i price o izborima.Ne vidim nista lose u kanalisanju zahtjeva sa protesta kroz te plenume,jer nikad u istoriji masa kao kolektiv nije donijela nista korisno,ako nije vodjena ka zacrtanom cilju.Mozemo se sloziti da ce ti plenumi biti punjeni i ljudima iz vladajucih stranaka koji ce dijelovati ka razbijanju i zaustavljanju zapocetih procesa.Mostarski plenum je danas predao svoje zahtjeve predsjedniku skupstine HNK.Drago mi je sto su poslusali gospodina Slavojka Zizeka i svoje zahtjeve stavili u okvire koji su izvodljivi ovog casa.Budi mi pozdravljen i clanak je dobar,samo sto nije obuhvatio socijalnu razliku stanovnistva dvije zemlje

  Odgovori
 2. Glad
  Glad 17 Februara, 21:13

  Prica ti je nula, uporedujes protest u Americi i protest u BiH. Halo ba

  Odgovori
 3. bosanac
  bosanac 17 Februara, 21:27

  Buba,cestitam na veoma strucnom i potpuno objektivnom komentaru.Nemam sta dodati.Steta sto i neki univerzitetski profesri jos nisu shvatili da su BiH gradjani potpuno blokirani u politickom, socijalnom,ekonomskom i svakom pogledu od svoje politicke oligarhije,i takva vrsta blokade je jedinstvena ne samo u Evropi,vec u citavom svijetu,pa se ni dogadjaji koji se tamo desavaju nemogu ni sa cim porediti.

  Odgovori
 4. LOLO
  LOLO 18 Februara, 09:08

  “NAROD JE PALIO SVOJE ZGRADE JER JE ISCRPIO SVA DRUGA SREDSTVA DA DOBIJE OSTAVKE POLITICARA IZDAJNIKA”.

  Legitimno je srusiti most preko kojega marsira okupatorska armija. Legitimno je zapaliti Bastilju (Bastille), simbol ugnjetackog rezima. Kada je narod Bosne i Hercegovine palio zgrade organa vlasti, tada je palio svoje Bastilje. Kada je narod palio zgradu Predsjdnistva BiH, tada je palio zgradu koja simbolise daytonsku Bosnu i Hercegovinu, zgradu u kojoj sjede “tri majmuna” od kojih je jedan, Bakir Izetbegovic. Sto je za francuske revolucinare bila omrznuta dinastija Luj (Louis), to je za gradjane BiH omrznuta dinastija Izetbegovic. Sve zapaljene zdrade pripadaju narodu BiH koji ih je izgradio i u ratu odbranio da bi njemu sluzile, te jednom kada su te zgrade pale u ruke neprijatelja, one su postale legitiman cilj demonstranata, tj. pravih vlasnika tih zgrada, gradjana Bosne i Hercegovine.

  Zato, NIKO nema pravo nazivati demonstrante teroristima, niti stranim agentima, niti ih ima pravo zatvarati, niti tuziti, niti suditi, pogotovo ne pamet.izdajnicki rezim niti ciganija koja pise terorije zavjera da bi prosipala svoju plitku

  Odgovori
 5. bosanac
  bosanac 19 Februara, 00:00

  Lolo,prava si legenda za ovaj komentar.To je sve ziva istina i sve onako 100%.

  Odgovori
 6. Aldina
  Aldina 19 Februara, 21:35

  Svaka cast!! a hvale se podrskom onih koji negiraju genocid.to nisam cak ni znala 🙁 fuj!!!

  Odgovori
 7. amazon
  amazon 27 Februara, 09:57

  Zasto lici na propadanje …pa sam naziv sve govori.!

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku