hamburger-icon

Kliker.info

Muhamed Fazlagić : SDA Koalicija-SBIH i ASDA Abolicija

Muhamed Fazlagić : SDA Koalicija-SBIH i ASDA Abolicija

26 Februara
04:42 2016

Fazlagic777Tragom saopštenja koje nam je na vrlo “mekan” način plasirala predsjednica Doma naroda u Parlamentu Federacije BiH, saznali smo da se na kolegiju u ovoj instituciji razgovaralo o obavezama u procesu pridruživanja EU, kao i o načinu implementacije mehanizma koordinacije.

Piše : Muhamed Fazlagić (Kliker.info)

U načelu, oni su pohvalili inicijativu Kolegija Doma naroda za organiziranjem ovakvog sastanka koji je otvorio brojna pitanja iz procesa pridruživanja EU.

Zaključeno je kako je neophodno intenzivirati saradnju kantonalnih koordinatora sa Domom naroda Parlamenta Federacije BiH, intenzivno sarađivati i na donošenju zakona iz podijeljenih nadležnosti,  te radi povlačenja sredstava iz evropskih fondova,  u značajnijem obimu od dosadašnjeg, razmisliti o otvaranju ureda kantona u sjedište EU u Briselu.

Posebno se insistiralo na ubrzanom procesu implementiranja svih tačaka iz zakona koje je Vijeće ministara donijelo na svojoj “tajnoj” sjednici i objavilo u Službenom listu.

Ovakvo saopštenje otvara mnogo više pitanja nego što nudi odgovora, kad je u pitanju mehanizam koordinacije.

Prvo što zapara uši i oči je inicijativa pojedinih kantona da otvore svoja predstavništva u Briselu, što neodoljivo podsjeća na protivustavno djelovanje manjeg bh. entiteta, koji se sprovodi u praksu već dugi niz godina.

Također, ovim zakonom i načinom na koji se želi implementirati, u potpunosti je demistifikovana “jaka koalicija” o kojoj lideri SDA i SBB konstantno govore.

Podsjećamo da su članovi koalicije pored ove dvije stranke i HDZ-a i tzv. manje stranke ASDA i SBiH.

Svjesna opasnosti “reformi” koje SDA konstantno gura kroz Parlament Federacije BiH, SDA je odlučila da proširi ovu koaliciju sa strankama čiji joj glasovi i ne trebaju, kupivši ih za nekoliko nižerazrednih službenih pozicija, čak i ispod nivoa direktora preduzeća.

Naivni tzv. lideri ove dvije stranke su dobili mrvice sa stola, dovoljne da se zadovolje apetiti lokalnih šefova.

Svima je jasno da su SBiH i ASDA tu iz samo jednog razloga, a to je podijela odgovornosti za sve što se radi, odnosno saučesništvo u iscrtavanju novih administrativnih granica, a sve pod plaštom “koordinacije”.

Zapitaju li se zašto se od javnosti kriju sjednice Vijeća ministara ako je sve dobro za BiH.

Na taj način SDA želi da izbjegne odgovornost za gotovo sigurni fijasko, koji će u konačnici rezultirati sa puno manje države BiH, a što odlično odgovara Draganu Čoviću i njegovoj stranci HDZ.

Podsjećamo, osnivač Stranke za Bosnu i Hercegovinu dr. Haris Silajdžić je sugerisao trenutnom rukovodstvu stranke da ne ulaze u ovakav aranžman upravo iz pomenutih razloga, s čime se predsjednik Amer Jerlagić složio, da bi kasnije kompletno rukovodstvo SBiH-a, zbog sitnih i privatnih razloga odlučilo pogaziti vizionarske upute dr. Silajdžića  i izdati fundamentalnu ideju ove stranke, a to je permanentno jačanje države BiH.

Ovakvo vazalsko ponašanje rukovodstva SBiH će sigurno rezultirati još jednim izbornim krahom, već na slijedećim lokalnim izborima, uzimajući u obzir da su ostankom u koaliciji u potpunosti izgubili svoju posebnost, a time i komparativne razlike sa kojima bi se predstavili na narednim izborima.

Kad ovome dodamo i ogroman dug koji ova stranka ima, zatim masovan odliv članstva, možemo zaključiti da je ova stranka puno bliža likvidaciji i konačnom gašenju, nego nekoj revitalizaciji ili renesansi.

Gledajuci trenutnu situaciju iz drugog ugla, moglo bi se zaključiti da dio indirektne odgovornosti snosi i DF-ŽeljkoKomšić, koji je zbog svoje impulsivnosti ili nedostatka političke hrabrosti, prebrzo pobjegao od učešća  u vlasti.

Da su ostali u vlasti, nova koalicija ne bi ni imala mogućnost da prihvati ulogu saučesnika u slabljenju države BiH.

SDP, Naša Stranka i BPS nisu ni na koji način učestvovali u ovom“reformskom fijasku” i za očekivati je da će to znati kapitalizirati na predstojećim lokalnim izbirima, a, ako ne već na njima, onda sigurno na slijedećim opštim izborima.

Pitanje je samo koliko će trenutna postava onih koji donose odluke, dodatno smanjiti kapacitete Države BiH, a pojačati kantone stvarajući predpostavke za dugo čekani “Treći entitet”. Istorija će znati smjestiti na otpad one koji učestvuju u tome. Tu nema greške.

Podijeli

Jedan komentar

  1. Lajc
    Lajc 29 Februara, 02:00

    Dragi moj prijatelju BiH je davno podiljena..ovo su samo nijanse..”bosnjaci”su se za podjeliu oprdijelili 93.g na sve “bosnjackom ” saboru, u Daytonu to podvrdili potpisom..Na zalost mi Bosanci kao ostali u drzavi koja se zove Bosna smo ostali nemocni..Sretno tebi I tvom doktoru koji je kreator svega ovog sto se desava BiH..

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku