hamburger-icon

Kliker.info

Muhamed Fazlagić : Ivanić treba ići dalje i zakonski zaustaviti radikalizaciju bilo koje vrste !

Muhamed Fazlagić : Ivanić treba ići dalje i zakonski zaustaviti radikalizaciju bilo koje vrste !

31 Marta
00:40 2015

fazla001Ovih dana u medijima  smo registrovali zanimljivu  izjavu gospodina Mladena Ivanića,predsjedavajućeg Predsjedništva BiH koja se odnosi na situaciju na Bliskom istoku i koja u indirektnom obliku dotiče BiH.

Piše : Mr. Muhamed Fazlagić (Kliker.info)

Ivanić smatra da se u BiH ključ bitke protiv islamskog terorizma oličenog u “Islamskoj državi” nalazi u rukama političkih i religijskih vođa bošnjačkog naroda.Ivanić pri tome navodi da se političke i religijske vođe Bošnjaka sve više distanciraju od islamskog terorizma, što je posebno uočljivo nakon najnovijih ekstremističkih poteza “Islamske države”.

Također je u njegovoj izjavi rečeno je da su se i institucije BiH najozbiljnije uključile u bitku protiv `Islamske države`, a pred pravosudnim organima BiH u toku su procesi zbog terorističkih napada na policijsku stanicu u Bugojnu i na američku ambasadu u Sarajevu”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH također prepoznaje da nadležni organi BiH imaju ozbiljnu saradnju sa stranim obavještajnim agencijama na planu borbe protiv terorizma, te da je donesen i zakon o zabrani učešća državljana  BiH u ratovima u svijetu, zbog čega smatra da BiH u pogledu islamskog terora za sada drži sve konce u svojim rukama”.

Voljeli ga ili ne, Mladena Ivanić slovi kao političar koji ima principijelne stavove, posebno od kad je zasjeo na čelo Države Bosne i Hercegovine. Posebno su interesantne njegove izjave koje smiruju tenzije u BiH i pokušavaju političku energiju usmjeriti ka ekonomskim pitanjima. Takvi stavovi su na prostoru cijele BiH doživljeni poprilično relaksirajuće. Iako je Ivanić i sa ovom izjavom o terorizmu bio velikim djelom izbalansiran, važno je skrenuti pažnju na nekoliko bitnih komponenti.

Prvo, kad Ivanić kaže da se bosnjačke političke i religijske vođe sve više distanciraju od islamskog terorizma, ostavlja prostor onima koji znaju čitati između redova , da pomisle, da su nekad bili bliski takvom terorizmu.

Nadajmo se međutim da Ivanić nije išao u tom pravcu, jer nikad se takav terorizam nije podržavao od bilo koga od tzv. bošnjačkih političkih i vjerskih vođa, pa ni kod onih koje lišno ne preferiram, a koji dolaze iz tzv. desnih opcija. Ovakvu tvrdnju je lahko provjeriti i u dokumentima i javnim nastupa kako vjerskih tako i političkih bošnjačkih prvaka.

Ivanić je u pravu kad kaže da se takvi eventualni problemi najviše tiču Bošnjaka jer je to “njihova avlija”. Analogno ovom razmišljanju, a u skladu sa prethodnim izjavama gospodina Ivanića, da za Bosnu i Hercegovinu selektivne identifikacije i riješenja problema nisu dobar politički put za relaksiranje međuetničkih odnosa u Bosni i Hercegovini, očekivati je da Ivanić proširi svoju izjavu kako bi takvu tvrdnju učinio puno kredibilnijom i otklonio moguću hipokriziju.

Javnost,pogotovo ona koja je za cjelovitu i jedinstvenu BiH očekuje da se adresiraju četnička postrojavanja u Višegradu, Lukavici, zatim paljenje zastava SAD -a i državne zastave BiH u Doboju, imenovanje studentskog doma na Palama po Radovanu Karadžiću, prisustvo Mladena Naletilića Tute na HNS u Mostaru, kao i ulogu Predsjednika Federacije  BiH Marinka Čavare   u dočekivanju ratnog zločinca Darija Kordića.

Sve su to javni nastupi, simboličke interakcije idjelovanja koja u sebi na ovaj ili onaj nacin nose opasnost od metastaze u radikalizam,a konsekventno i u puno veće socijalne problem kao što  su terorizam i rat.Posebno jer se radi o formacijama pod čijim se simbolima u bliskoj prošlosti ubijalo, silovalo , palilo i pljačkalo. Iskreno vjerujem da se može  otići i korak dalje u ime poboljšanja i relaksiranja međuetničkih odnosa, kao i borbi protiv terorizma, fundamentalizma i svih oblika fašizma.

Pred državnim parlamentarcima se nekoliko puta našao zakon o zabrani fašističkih i neofašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola, ali nažalost, postoji dio parlamentaraca koji ne žele glasati za takav zakon, kao ni za onaj koji brani negiranje genocida.

Predlažem gospodinu Ivaniću, da on i njegova partija, kao vrlo bitne komponente Saveza za Promjene, vrate ovaj zakon u parlamentarnu proceduru i glasaju za isti. Na taj način politika koju Ivanić sugeriše da “Svako pomete ispred svojih vrata” može dozivjeti punu afirmaciju u Bosni i Hercegovini i kreirati jednu novu, pozitivniju atmosferu.

U politickom smislu metla u Bosni I Hercegovini može biti agent pozitivne promjene, samo i isključivo ako je se svi prihvate. Sa ovakvim potezom Ivanić bi uspio što do sada nikome za rukom nije , da kreira i legalni okvir za kažnjavanje svih građana BiH koji podržavaju radikalizam i terorizam bilo koje vrste.

(Muhamed Fazlagić je apsolvent na doktorskim studijama iz sociologije na University of Louisville)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku