hamburger-icon

Kliker.info

Muhamed Fazlagić Fazla : Važno je da oni koji vole Bosnu i Hercegovinu izaberu najbolje predstavnike koji će štititi BiH (Video)

Muhamed Fazlagić Fazla : Važno je da oni koji vole Bosnu i Hercegovinu izaberu najbolje predstavnike koji će štititi BiH (Video)

20 Septembra
23:12 2017

Muhamed Fazlagić Fazla predstavljao je Bosnu i Hercegovinu na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope 15. maja 1993. godine u Irskoj, sa pjesmom “Sva bol svijeta”.

 Fazla je te ratne 1993. godine predstavljao tek osamostaljenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, pa su stihovi pjesme “Sva bol svijeta” imali posebnu težinu, a i danas bude emocije.

Tada je osvojio 16. mjesto u konkurenciji 25 zemalja, a Fazla se za Novi.ba prisjetio odlaska na Eurosong, osvrnuo se i na nogomet kao svoju veliku ljubav, ali i kao sociolog prokomentarisao konstantne netrpeljivosti između dva entiteta u BiH.

 NOVI.BA: Sva bol svijeta je 15. maja 1993. godine bila u Bosni. U našoj zemlji se i danas veoma emotivno doživljava ova pjesma. Kada se vratite na ovu godinu i nastupa na Eurosongu, kakva Vam sjećanja naviru? Da li je i koliko teško bilo nastupati u tim trenucima?
FAZLA: O tom nastupu mislim da je dosta toga rečeno i napisano.  Kad sublimiram sve što je vezano za taj, kako ga mnogi nazivaju historijski nastup,  par stvari se izdvaja i ostaje trajno urezano u sjećanje.  Prvo, da su nadljudskim naporima uposlenici BH televizije uspjeli organizovati vrlo respektabilan festival, sa odličnim autorima i izvođacima. Sjetimo se pokojnoj Davorina, rahmetli Ede Mulahalilovica, Zere, grupe Kod, Alme Čardžić i svih ostalih velikana sarajevske pop rock škole. Drugo, sam odlazak na Eurosong je bio toliko specifičan, da ga je teško porediti sa bilo kakvim aktivnostima naših konkurenata. Mi smo tamo išli pješice, neki od nas bez cipela, praćeni totalnom neizvjesnošću i opasnošću.
Za razliku od nas, drugi su se pripremali na holivudske načine.  Sam nastup, za mene lično je bio jedno transcedentno iskustvo.  Pitate se zašto baš ja i zašto baš prva Evrovizija.  Malo vas i prepadne takva spoznaja, stvori se jedna doza pozitivnog pritiska, koja vam u konačnici pomogne da ne izgubite fokus zašto ste tu. Taj osjećaj odgovornosti pomogne da nastup bude bolji.  Otišli smo na istočnoevropske kvalifikacije u Ljubljanu i plasirali se na završnu ceremoniju, gdje smo zauzeli odlicno 16. mjesto od 25 zemalja.  Uz to smo još nagrađeni Grand Prijem za izgled i stajling, ogromna medijska pažnja. Iz ove perspektive, puno uspješnije nego se moglo očekivati.
 NOVI.BA: Bio je to prvi put da BiH učestvuje na jednom takmičenju kao nezavisna država. Kako su nas stranci u tim momentima doživljavali?
FAZLA: Logično je da smo imali apsolutnu medijsku pažnju.  Imponirala nam je iznenađenost svjetskih medija, da smo došli profesionalno obaviti svoj posao. Veliko je iznenađenje predstavljala činjenica da i Muhamed može biti plav, da delegaciju može voditi Milan Stupar, a da je glavni impresario naše delegacije bila dama Ismeta Dervoz, čiji engleski jezik i način na koji je artikulirala naše ciljeve i aktivnosti na ovom takmičenju, su svojstveni “aristokraciji” sa visokih akademskih institucija.  Uglavnom, cilj je bio reći da postojimo i da smo kao država tu da ostanemo. U tome smo u potpunosti uspjeli, na žalost onih koji to nisu željeli.
eurosong-ljubljana-proglasenje
NOVI.BA: Više se ne bavite muzikom, ali je Vaše ime u Louisvilleu priznato, kako u sportskim, tako i u akademskim krugovima. Kako je došlo do toga da osnujete školu fudbala „United 1996 FC”?
FAZLA: Za one koji ne znaju, potičem iz veoma sportske familije. Otac reprezentativac u kajaku, brat Said reprezentativac u fudbalu. Amidže vrlo poznati i uspješni fudbaleri i fudbalski radnici. I sam sam imao priliku proći sve selekcije u FK Sarajevo. Po dolasku u SAD 1996 nekako mi je bilo najlogičnije da se tu okušam, uz paralelno pohađanje sistematske edukacije.  Ispalo je najbolje, klub i danas uspješno funkcionira, a obrazovanje se polako privelo kraju.  Spojio ugodno i korisno, uživam i u jednom i drugom.
21691045-1465436900192751-5504862-n
NOVI.BA: Predajete i sociologiju na University of Louisville, a jedne prilike ste konstatovali kako se “Dodik i Vi razumijete jer govorite bosanskim jezikom”. Kako komentarište konstantne netrpeljivosti između dva entiteta, ali i čelnih ljudi? Kako Amerikanci vide BiH?
FAZLA: Bio sam sretan imati priliku da radim na instituciji kakva je Univerzitet u Louisville. Renomirana akademska ustanova, proširio svoje intelektualne horizonte, imao priliku surađivati i koautorizirati nekoliko naučnih radova koji su objavljeni u stručnim žurnalima i shvatiti koliko je proizvodnja znanja važna. Naučilo se i pročitalo dosta. Sada povremeno radim kao gost predavač na univerzitetima u okruženju, pomalo pišem i objavljujem. Što se tiče lidera iz manjeg bh. entiteta, nema tu nikakvog ličnog animoziteta. Samo nisam dozvoljavao, da se afirmira kompleks minornih razlika i kolokvijalno lupetanje, kad je bosanski jezik u pitanju. Svi se u Bosni i Hercegovini razumijemo, koliko se ja sjećam. I to odlično!
Entiteti sami po sebi su vještačka tvorevina, društvena konstrukcija, pa samim tim ne mogu imati nikakvu trpeljivost. Naša zemlja ima prirodne granice vjekovima, a i unutra se prirodno razvijala. Međutim, vi aludirate na dvije političke cjeline koje se ne trpe. Ne postoje tu dvije cjeline, postoje oni koji ruše Bosnu i Hercegovinu bez obzira na entitete, a to su prije svega velikosrpska i velikohrvatska politika. Uz to možemo dodati jedan feudalni pristup prema egzekuciji vlasti, kod ovih što vole sebe nazivati eksluzivnim predstavnicima naroda. Onda dobijemo ovo sto imamo danas.
Patriote i racionalni građani su između te dvije struje. Važno je da oni koji vole Bosnu i Hercegovinu izaberu najbolje predstavnike koji će štititi BiH. Trenutno je na tom polju situacija jako loša i to je potrebno mijenjati.  Mislim da će se dogodine i promijeniti.
fazla-evansville-predavanje-2
NOVI.BA: Ima li još Bosanaca u Louisvilleu?
FAZLA: Louisville je jedna vibrantna bh. komuna, sa nekih 5-6 hiljada ljudi, koji su se vrlo uspješno integrisali u novu sredinu i polučuju odlične rezultate na svim poljima. Ozbiljan broj akademskih profesora, ljekara, poslovnih ljudi živi ovdje. Bosanci imaju svoj dio grada, svoje poslovne i ugostiteljske objekte. Kao takvi, vrlo su cijenjeni sugrađani u Louisville-u.
NOVI.BA: Kada bi Vam se pružila prilika, da li biste ponovo predstavljali BiH na Eurosongu?
FAZLA: Obično ne odgovaram na hipotetička pitanja, ali ću ovaj put napraviti izuzetak. Ovo kažem zato što BiH ne učestvuje na Eurosongu, a i ne znamo kada će i da li će. Što se tiče nastupa tu sam kategoričan. Ne bih! Ne zato što mi ne predstavlja ćast ili želju, nego zato što 25 godina nakon rata moramo početi afirmisati mlađe ljude. Sarajevo i BiH su nekada bili inkubatori za proizvodnju najvećih muzičkih, književnih, filmskih i sportskih imena u bivšoj državi. Zašto to i dalje nije slučaj?
(Novi.ba)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku