hamburger-icon

Kliker.info

Muhamed Fazlagić Fazla : Glasovi Stranke za BiH presudno će uticati na budući sastav Predsjedništva BiH

Muhamed Fazlagić Fazla : Glasovi Stranke za BiH presudno će uticati na budući sastav Predsjedništva BiH

24 Jula
08:43 2014

amerfazla21“Članovi i simpatizeri Stranke za BiH mogu presudno uticati na izbor budućih članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine”, ističe u razgovoru za  za Kliker.info  Muhamed Fazlagić- Fazla,  aktuelni  savjetnik  predsjednika pomenute stranke Amera Jerlagića. Svoje uvjerenje, novopečeni političar i budući profesor sociologije ,  koji će uskoro braniti doktorsku disertaciju  na University of Louisville,  u istoimenom američkom gradu u državi Kentucky , gdje živi i radi od 1996. godine, bazira, kako kaže, na preciznim  istraživanjima stranke na terenu  i rezultatima posljednjih izbora u BiH.Pored toga, bivši pjevač   i priznati fudbalski radnik i menadžer u Americi , iznosi i svoje viđenje  užarene predizborne atmosfere u BiH,otkriva zbog čega cijeni Harisa Silajdžića,kako je koncipirana kampanja SBiH,   te na koncu,  odgovara i na pitanje,   kojem će se carstvu  i pod kojim uslovima , prikloniti stranka kojoj pripada.

Kliker : Prema informacijama sa kojima raspolažemo niko nije iznenađen što ste uzeli  aktivno učešće u predizbornom procesu već je poprilično iznenađenje što se nalazite u taboru  Stranke za BiH. Bilo je kažu komentara , otkuda Fazle, dokazanog pobjednika u stranci kojoj se  ne daju neke velike šanse na oktobarskim  izborima. Zbog toga i pitanje šta Vas je je opredjelilo da iz Amerike dođete u BiH i pomognete Ameru Jerlagiću i SBiH ?

Fazlagić : Vaše pitanje implicira i sugeriše defetizam, koji “pobjednici” po inerciji odbijaju. Jedan sam od onih koji kad se suoči s problemom to vidi kao mogućnost za dokazivanje ili popravljanje postojećeg stanja, a ne situaciju od koje treba bježati. Stranka za BiH je izabrala mene 1996 godine svojim programom o formiranju jake države BiH od kojeg nikad nije odustala, izabrala me je zaštitom teritorijalnog integriteta od Trebinja do Kladuše i od Bijeljine do Posušja, izabrala me je zaštitom državne imovine i svojim pristupom u borbi protiv relativizacije presuda o genocidu.

To su aksiomi od kojih nikad neđu odustati, a evo vidimo da ni SBiH od toga nikada nije odustala. Sa predsjednikom Jerlagićem sam u kontaktu vec duži vremenski period, a naša saradnja je unaprijeđena i intezivirana od njegove pobjede na Vandrednom Kongresu SBiH 31. maja ove godine. Sa predsjednikom sam uspostavio jedan ideološki sinhron, mislim da je odličan i kredibilan lider, koji zna i voli ono što radi, a uz to nikada nije izgubio osjećaj proporcije. Mislim da je pravo osvježenje na političkoj sceni u BiH, privatno realizovana figura kojoj je društveni interes u prvom planu, a ne onaj privatni. Eto tu leže razlozi zbog kojih sa entuzijazmom i velikom motivacijom ulazim u ove izbore kao član šstaba SBiH i predsjednika Jerlagića.

Kliker: Sudeći prema početku predizborne kampanje ovogodišnja će biti nikad gora, prljava i pokvarena. Kako se mislite nositi sa takvim načinom ponašanja i kako je u SBiH koncipirana kampanja koja može donijeti neki opipljivi rezultat. Pretpostavljam da je i iz Amerike stigla neka ideja?

Fazlagić : Ne sumnjam u Vaše predpostavke! Međutim, takve kampanje su karakteristične za lidere i stranke koje bježe od svojih rezultata u periodu dok su vladale. Mi se takve kampanje ne bojimo, jer u ove izbore ulazimo kao opoziciona partija, koja nije učestvovala ni na jednom nivou vlasti u posljednje 4 godine. Znači u ovu izbornu trku, ulazimo čistog srca i što je još važnije čistih ruku. Birači vrlo dobro znaju da smo imali snage suočiti se i obračunati u svojim redovima sa onima kojima je privatni interes bio prioritet.

Svima je poznato da političke figure kao što su Omer Vatrić, Safet Halilović, Vahid Hećo, Sadik Bahtić i slični, nemaju više mjesta u našim redovima ili na našim listama jer su komprovitovali principe i etičke vrijednosti koje Stranka za BiH promovišse i za koje se zalaže. To je trajno opredjeljenje stranke i na tome ćemo insistirati. Što se tiče američkih ideja, mi ćemo naravno koristiti znanje stečeno u SAD, ali nisam mišljenja da nam treba amerikanizacija izbornog procesa ili kampanje. Nama je potrebno samo da afirmiramo ono što je dobro u BiH i u Stranci za BiH, a toga imamo sasvim dovljno.

Kliker : Izvjesno je da će od od ukupnog predizbornog i izbornog procesa najzanimljiviji dio biti onaj vezan za Predsjedništvo BiH. Pogotovo se to odnosi na bošnjačkog člana gdje će po svemu sudeći biti poprilično neizvjesno .Izetbegović, Radončić, Cerić, Hadžiomerović, Suljagić… Neki kažu previše kandidata pošto će pobjednik biti na granici legimiteta?

Fazlagić : Slažem se da ovoliki broj članova implicira karikaturizaciju izbornog procesa za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, međutim vrijeme će pokazati koliko su svi pomenuti kandidati ozbiljni, odnosno da li imaju sredstva, ideje i kampanju da naprave ozbiljniji impakt na utrku i konačcan rezultat. Skloniji sam mišljenju da će pojedini kandidati ispadati iz procesa i da će onaj zadnji dio trke ponuditi 4-5 kandidata za koje će se birači opredjeljivati. Predpostavljajući takav scenario, možemo govoriti o krizi legitimiteta, jer je skoro izvjesno da niti jedan kandidat neće imati više od 30% glasova, od ukupnog broja glasova iz reda bošnjačkog naroda za člana Predsjedništva BiH.

Kliker : Znam da ste priželjkivali  da Haris Silajdžić ponovo bude jedan od kandidata za Predsjedništvo BiH. Pošto je on zahvalio na ponudi , sada su članovi i simpatizeri SBiH pred popriličnom dilemom, kome dati svoj glas od nestranačkih kandidata?

Fazlafić : Ne vjerujem da postoji i jedan član Stranke za BiH da nije emotivno vezan za lik i djelo Doktora, uzimajući u obzir sve dobro što je uradio za našu državu od njegovog govora u  UN do dana kada se povukao iz aktivne politike. Razlog više što ga toliko cijenimo je njegova sposobnost da procijeni nivo energije i motiva koji posjeduje u datom političkom trenutku. Mi njegovu odluku da aktivno ne učestvuje kao kandidat u ovim izborima cijenimo i poštujemo. Također nema razloga da sumnjamo u njegovo obećanje da će nesebično pomoći kandidate stranke u izbornom procesu i da će artikulirati interese i program stranke u svojim medijskim istupima tokom kampanje.

Što se tiče podrške Stranke za Bosnu i Hercegovinu nekom od kandidata ona će sa sigurnošću uslijediti u formi zvaničnog stava najvećih organa stranke i biti diseminirana do najnižeg odbora stranke. Mi ćemo procijeniti koja politička figura najviše odgovara našim programskim i strateškim ciljevima, uz uzimanje u obzir historije djelovanja svakog kandidata.Za sada su apsolutno sve mogućnosti otvorene i ni po koju cijenu niti jedan kandidat ne može podrazumijevati našu podršku. Za našu podrsku u ovim izborima kandidati će se morati dobro potruditi i jasno definirati šta takvo partnerstvo znači. U protivnom, naša podrška će izostati, a to znači minimalno 80 hiljada glasova samo u Federaciji BiH ako koristimo trenutne procjene ili rezultate zadnjih izbora.

H. Šetka (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku