hamburger-icon

Kliker.info

Muallem u Ujedinjenim narodima : Ovo nije građanski rat, ovo je rat protiv terorizma

Muallem u Ujedinjenim narodima : Ovo nije građanski rat, ovo je rat protiv terorizma

30 Septembra
22:03 2013
Sirijski ministar vanjskih poslova, Walid Muallem, održao je danas govor pred Generalnom Skupštinom Ujedinjenih Naroda te pritom naglasio kako se "Sirija bori protiv terorističkih GRUPA iz 83 zemlje". Također je istaknuo kako Sirija borbom protiv terorizma provodi svoje ustavno pravo obrane zemlje i naroda. "Ovo nije građanski rat, ovo je rat protiv terorizma koji ne poznaje nikakve vrijednosti, pravdu, jednakost, zakone ili ljudska prava. U suočavanju s ovim terorom moja zemlja treba međunarodnu zajednicu koja će se pridržavati relevantnih rezolucija po pitanju borbe protiv terorizma, kao što je rezolucija UNVS-a 1373 iz 2001.", rekao je.

 "Teroristi iz više od 83 zemlje sudjeluju u ubijanju našeg naroda i vojske u sklopu takfirijskog džihada. Terorističke skupine, uključujući i one povezane s Al-Qaedom, krše ljudska prava svakodnevno, a Sirijci koji ne prihvaćaju njihovu ekstremističku ideologiju su ubijani. Zarobljavaju i žene na temelju njihovih perverznih koncepata religije koji nemaju nikakve veze s Islamom", naglasio je Muallem. "Sirija je čekala 5 mjeseci da UN inspektori stignu u zemlju nakon što smo bili žrtve kemijskog napada u Khan Al-Assalu kod Aleppa u ožujku ove godine", rekao je ističući kako su pojedine zemlje spriječavale dolazak UN tima u Siriju.

 Po pitanju potencijalnih pregovora rekao je kako je upitno hoće li se države koje podupiru teroriste držati svojih obveza. "Postoji velika mogućnost da neće", rekao je. "Regionalne i Zapadne zemlje, nama svima dobro poznate, dostavile su kemijske agense teroristima", također je istaknuo. "Sirija zahtjeva da se odmah uvedu mjere koje bi zaustavile te zemlje od daljnjeg financiranja, naoružavanja, treniranja i davanja skloništa te slobodnog prolaza ovim teroristima koji dolaze iz cijelog svijeta", rekao je.

 Muallem se osvrnuo i na širu sliku stanja u svijetu te žestoko kritizirao američke sankcije, ne samo protiv Sirije, već i svih drugih zemalja. "SAD, kao i europske i neke druge zemlje, moraju prestati s nemoralnim i jednostranim ekonomskim mjerama koje krše međunarodno pravo i principe slobodne trgovine. SAD mora prestati sa svim neprijateljskim mjerama prema Siriji, Venezueli, Bjelorusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji, također moraju podići ekonomsku blokadu Kube", naglasio je. "Sirija je u više navrata istaknula kako je spremna na političko rješenje za ovu krizu. Oni koji tvrde kako podupiru takvo rješenje sada moraju zaustaviti sve neprijateljske mjere i politike protiv Sirije te se uputiti prema Ženevi bez ikakvih preduvjeta", zaključio je sirijski ministar vanjskih poslova.(Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku