hamburger-icon

Kliker.info

Mrka kapa po Bloombergu : Trump smanjuje američku pomoć istočnoj Evropi

Mrka kapa po Bloombergu : Trump smanjuje američku pomoć istočnoj Evropi

17 Avgusta
15:27 2017

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pokušat će drastično umanjiti novčanu pomoć koju Sjedinjene Američke Države pružaju zemljama istočne Evrope, piše Bloomberg.

Agencija piše kako je istok Evrope odahnuo nakon uvjeravanja zvaničnika SAD-a da regija i dalje uživa bezrezervnu podršku Washingtona, ali da finansijski signali koji stižu ovih dana sa Capitol Hilla „pričaju potpuno drugačiju priču“.

„Uprkos turneji potpredsjednika Mikea Pencea po eks-komunističkoj regiji, kojom se trebala učvrstiti podrška u borbi protiv ‘širokog spektra’ ruske agresije, Bijela kuća je zatražila velike rezove u finansiranju saveznika“, piše Bloomberg.

Kako se navodi, predviđena smanjenja u budžetu State Departmenta obuhvataju i sredstva za Evropu i Evroaziju, pa je predloženo da se državama iz tog dijela svijeta za 2018. opredijeli čak 336 miliona dolara manje u odnosu na ono što je Obamina administracija od Kongresa tražila za 2017. godinu.

Iako nije sigurno da će ovaj prijedlog proći u Kongresu, Bloomberg ističe kako „planirani budžet šalje snažnu poruku o Trumpovim prioritetima“.

Bugarska najviše na udaru

Među državama za koje su planirani drastični rezovi u opredjeljenim sredstvima za razvoj demokratije i vladavine prava, podršku ekonomskom razvoju i borbi protiv korupcije i ostalom, nalazi se i Srbija, sa više od 40 posto umanjenja.

Obamina administracija je za tekuću godinu, za Srbiju zatražila 23,4 miliona dolara za programe unapredenja vojne obuke i edukacije, podršku u borbi protiv narkotika, terorizma i za finansiranje fondova ekonomske podrške zemlji, prenosi B92.

Kako piše Bloomberg, za 2018. godinu je zatraženo skoro 45 posto manje sredstava.

Najdrastičniji rez doživjela je Bugarska, sa skoro 80 posto manje sredstava u odnosu na prošlu godinu, a slijede Gruzija, Estonija, Litvanija, Latvija, Srbija, Crna Gora i Ukrajina, koja doduše ima manje umanjenje nego prošle godine.

Vrijedi istaći kako je Obamina administracija za 2017. godinu opredijelila više sredstava za programe u Srbiji nego 2016. godine i to ravno 40 posto.

Uporedo sa smanjenjima troškova State Departmenta, Bijela kuća traži da više sredstava troši Ministarstvo odbrane, a dio bi trebao stići i do istoka Evrope.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku