hamburger-icon

Kliker.info

Možete li vjerovati? Ovi korisni insekti nestaju, a s njima ćemo i mi!(Video)

Možete li vjerovati? Ovi korisni insekti nestaju, a s njima ćemo i mi!(Video)

23 Juna
06:57 2013

Jedna  treæina svjetskog uzgoja usjeva ovisi o pèelama, no ovi kukci sve više i više nestaju s naše planete.Jedan podatak kaže da je u prošlom desetljeæu uginulo toliko pèela da ako se taj negativan trend nastavi, naš svijet æe zadesiti globalna katastrofa.Pesticidi, bolesti, paraziti i promjenjivo vrijeme glavni su uzroci umiranja pèela, a njihov manjak utjeèe na farmere koji ovise o ovim žuto crnim insektima zbog oprašivanja biljaka.

Prije par  dana, u Americi je izglasan zakon koji æe raspodijeliti dva milijuna dolara godišnje kako  bi pomogao farmerima zbog nedostatka pèela.Stranica Whole Foods je objasnila kako bi svijet izgledao da populacija pèela naglo opadne a rezultati  su zastrašujuæi:

1. Pèelari bi ostali bez posla: Ova industrija je samo u Americi zaradila 4 milijarde dolara u 2012. godini.

2. Bez pèelara, farmeri neæe imati dovoljno pèela da oprašuju biljke: Drugim rijeèima, bez oprašivanja, èitavi urodi mogu biti izgubljeni.

3. Veæina voæa i povræa æe nestati: Ostali bi bez jabuka, trešanja, borovnica, avokada, brokule, svih vrsta zelenih lisnatih biljaka, krastavaca, bundeva i još mnogo toga.

4. Nestali bi i bademi: Oni nisu samo poslastica veæ i jedan od glavnih sastojaka koji se koristi za žitarice, kolaèe, neke vrste kruha i mnoge namaze. Osim toga, njihove ljuske se koriste za ishranu krava.

5. Bez pravilne ishrane, krave bi proizvodile manje mlijeka: Odnosno, bilo bi manje mlijeènih proizvoda kao što su sir, jogurti i sladoled, a postali bi i skuplji.

6. Nestao bi i med: Pèele proizvode med, a osim kao prehrambena namirnica, med se koristi i u kozmetici što bi se odrazilo na cijene.

7. Nedostatak osnovnih namirnica: Biljke poput pamuka, suncokreta, kokosa i palme ovise o oprašivanju putem pèela, a s njihovim nestankom pola svjetske populacije bi izgubilo masti i ulja kao osnovne prehrambene namirnice.

8. Konaèan kolaps: Nedostatak takvih namirnica smanjio bi uhranjenost, poveæao cijene i na kraju pokrenuo svjetski rat zbog gladi. (Kliker.info-Index)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku