hamburger-icon

Kliker.info

Možda ima nade za nas : Musliman obnovio katoličku crkvu u Tešnju

Možda ima nade za nas : Musliman obnovio katoličku crkvu u Tešnju

22 Juna
12:30 2014

ahmeticOvih dana u Tešnju se dogodila, za Bosnu i Hercegovinu, nesvakidašnja gesta. Obitelj Hasana Ahmetlića svojim donacijama renovirala je katoličku crkvu koja se nalazi na samom ulazu u grad. Sugrađani su oduševljeni ovim gestom, kako Bošnjaci, tako i Hrvati.“Ovo je za mene sasvim normalno. Trebao bi svatko pomagati. Ja imam još četvoricu braće i mi uvijek pomažemo gdje god što treba. Džamije, crkve, …nije važno, samo da se pomaže. Ipak živimo u multietničkoj državi u kojoj žive svi njezini građani, a ne samo pripadnici jedne nacije ”, kaže Hasan Ahmetlić.

Počašćen što je pomogao

On dodaje kako je počašćen što je imao priliku i mogućnosti uraditi takvo nešto.
“Odgojen sam tako, pomažem svima. To sam naučio od pokojnog oca koji mi je uvijek govorio: ‘Pomozi ljudima, bolja je ona ruka koja daje’. I tako ja nedavno prolazim kroz Tešanj i vidim kako sve kuće i zgrade oko crkve imaju lijepe fasade. I onda sam pogledao crkvu i usporedio je s tim kućama i shvatio kako su boje na crkvi izblijedjele, fasada požutjela… Jednostavno, shvatio sam da to neću moći gledati. Tada se u meni probudila ideja da to popravim i uljepšam. Crkva je ogledalo gospodarstvenika iz Tešnja, Bošnjaka i svih građana. Neka narod u BiH vidi da u našoj državi ima života i da ovdje možemo zajedno živjeti, međusobno se pomagati i da od toga nema ništa ljepše ni zdravije. Počašćen sam što sam s obitelji mogao pomoći obnovu ove crkve”, ističe Ahmetlić.
Kaže, kada je predložio župniku da renovira crkvu, ovaj je ostao zapanjen. No, ubrzo su pristupili obnovi, a danas su svi zadovoljni i sretni. I Ahmetlići i župnik, a i Hrvati katolici koji žive ovdje i koji sada mogu ići u obnovljenu crkvu.

Bogat u duši

“A ja sam ostao bogat u duši. Što mi više treba?!”, kaže Ahmetlić, koji je nedavno svojim donacijama pomogao i u obnovi crkve na Kondžilu.I tako su zahvaljujući ovoj velikodušnoj obitelji, na crkvi izvedeni radovi temeljite rekonstrukcije vanjske fasade, farbanja unutrašnje stolarije, ugradnja šest prozora i ugradnja kamenih ploča oko vrata.
Inače, crkva sv. Petra i Pavla je sagrađena 1898. godine, a temeljito obnovljena između 1998. i 2002. godine i vodi se u registru spomenika na teritoriju općine Tešanj i Zavoda za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa Bosne i Hercegovine. (Kliker.info-Dnevni list)

Podijeli

2 0 komentara

 1. Kljaja
  Kljaja 24 Marta, 05:25

  To je prava stvar,mi obični ljudi moramo životi i raditi zajednički a političare smiriti i malo skratiti jezik.BRAVO Hasan.

  Odgovori
 2. Osman
  Osman 26 Marta, 11:46

  Sve čekam da se IGDJE IKADA pokavi Srbin ili Hrvat koji su obnovili srušenu džamiju.

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku