hamburger-icon

Kliker.info

Možda i otkriće vijeka : U praznom prostoru iza zidova Tutankamonove grobnice našli posmrtne ostatke legendarne Nefertiti?

Možda i otkriće vijeka : U praznom prostoru iza zidova Tutankamonove grobnice našli posmrtne ostatke legendarne Nefertiti?

18 Marta
07:47 2016

Oneida1Potraga za grobnicom legendarne faraonske kraljice Nefertiti otkrila je moguće “organske ostatke” u praznim prostorima iza zidova Tutankamonove grobnice, piše BBC.Egipatski ministar za antikvitete  je kazao da su do tog otkrića došli pomoću skeniranja radarom, koje im je otkrilo mnoštvo različitih stvari iza zidova.

Nova, naprednija skeniranja provest će se sljedeći mjesec te bi ona definitivno trebala potvrditi jesu li prazni prostori iza zidova uistinu prostorije. Ministar Mamdouh Eldamaty u to gotovo ne sumnja te je rekao da je 90% siguran da će iza zidova pronaći dvije dosad nepoznate prostorije.

 – Za Egipat bi ovo moglo biti otkriće stoljeća. To je vrlo važno ne samo za našu državu nego i za cijeli svijet. – uzbuđeno je zaključio ministar.

Ideja da je Nefertiti pokopana u Tutankamonovoj grobnici u znanstvenim krugovima kola već mjesecima. On je, naime, preminuo samo s 19 godina, najvjerojatnije 1324. godine prije Krista. Budući da zbog nenadane smrti za njega nije bila spremna grobnica svećenici su odlučili otvoriti Nefertitin grob samo 10 godina nakon njezine smrti i tamo pokopati faraona, zaključio je egiptolog, dr. Nicholas Reeves.

Reeves je iznio tezu da murali Tutankamonove grobnice možda skrivaju dvoja vrata, od kojih jedna vode od Nefertitine grobnice, a druga do neistraženog skladišta iz doba Tutankamona, što radarska skeniranja također sugeriraju.

Kraljica Nefertiti (čije ime znači “Lijepa žena je stigla”) je bila žena faraona Eknatona koji je vladao u 14. st. pr. Kr. Eknatonova vladavina obilježena je njegovim sukobom sa svećenstvom, budući da je zajedno s Nefertiti naumio ukinuti mnogoboštvo te nametnuti štovanje samo jednog boga – Atona. Naravno, osim religioznih motiva, taj je potez uključivao i političke budući da se time htio oslabiti jak utjecaj svećenstva.

Smatra se da su Eknaton i Nefertiti imali šest kćeri i jednog sina, a prema nekim teorijama upravo je ona Tutankamonova majka.

(Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku