hamburger-icon

Kliker.info

Mostarski logoraši: Džeki Arklov bio je zvijer!

Mostarski logoraši: Džeki Arklov bio je zvijer!

11 Novembra
23:45 2006
 
 

Priznanje Džekija Arklova pred sudom u Švedskoj da je počinio ratne zločine boreći se kao plaćenik u hrvatskim snagama u Bosni i Hercegovini, njegove žrtve iz zloglasnih logora «Herceg-Bosne», okupljeni u Udruženju logoraša Mostar doživjeli su kao još jednu pobjedu pravde.

 


Idriz Merzić, predsjednik Udruženja logoraša Mostar  kaže u razgovoru za «Dnevni avaz» da je veoma važno da se jedan najvećih zločinaca poput Arklova da će  napokon platiti za sve što je učinio Bošnjacima u Hercegovini. Kaže da ih to raduje jer su dobili potvrdu opravdanosti  svojih brojnih nastojanja da se Arklov kazni i zatvori, odnosno negodovanja kada je pušten na slobodu.

 

 

– Džeki Arklov  je bukvalno bio zvijer koja je hodala i sijala smrt. Pamte ga logoraši iz Dretelja, Heliodroma, Gabele… U svojim zločinima primjenjivao sve fašističke metode mučenja. Logoraše je bukvalno tukao do iznemoglosti ili smrti, pucao po njima, ranjavao ih i zaista nemilosrdno mučio na svakojake načine. Njegovih zločina hercegovački logoraši će se trajno sjećati – priča nam Merzić.

 

 

 

 

 


On kaže da se Arklov otvoreno izjašnjavao kao nacist, te da  je u BiH poslan kako bi «provodio genocid, odnosno bukvalno istrebljenje nad Bošnjacima i Srbima».  Smatrao ih je kao ljude manje vrijednosti koji se trebaju istrijebiti i to otvoreno govorio i svoje riječi fašističkim metodama provodio u djela.  Dodaje da je žalosno je da je jedan takav bolestan, fašistički um zbog navodnog «nedostatka dokaza» godinama bio na slobodi u Švedskoj.

 

 

U Tužilaštvu HNK saznali smo da brojni svjedoci spominju Arklova po zločinima u logorima, a dio njih istražiteljima je dao informacije da je Arklov bio i snajperista koji je sijao smrt po Mostaru.

 

Faruk VELE (Dnevni avaz)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku