hamburger-icon

Kliker.info

Mostar : Zapaljena kapija na Partizanskom groblju

Mostar : Zapaljena kapija na Partizanskom groblju

14 Februara
15:58 2014

partizansko41Niko nije povrijeđen u incidentu koji se nešto prije 11 sati dogodio na ulazu u razrušeno Partizansko spomen groblje u Mostaru. Nekoliko trenutaka prije nego što će delegacije Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (SABNOR) BiH Mostar doći da odaju počast za oko 500 posmrtnih ostataka partizanskih boraca, stradalih u Drugom svjetskom ratu, nepoznati počinioci su na ulaznoj kapiji groblja podmetnuli požar, zapalivši kamionsku gumu i stara stabla. Morali su intervenirati i pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice (PVJ) Mostar, a mjesto su osiguravali i policijaci PU Mostar.

Tek nakon što je požar ugašen, delegacije mostarskog i sarajevskog SABNOR-a, uz prisustvo potpredsjednika Federacije BiH, Svetozara Pudarića, mogle su ući u Partizansko spomen-groblje i položiti vijence ubijenim antifašistima.Predsjednik mostarskog SABNOR-a, Ibrahim Husković rekao je zaRadio  Slobodna Evropa da su to provokacije, koje treba posmatrati u svjetlu pokušaja zatiranja antifašizma u Mostaru. Paljenje se desilo samo pet minuta prije dolaska delegacija, ustvrdio je Husković i naglasio:„Čovjek je bio tu, nije ništa bilo zapaljeno. Znači, neko je njima javio da mi dolazimo i oni su odmah to zapalili. Inače svake godine kad posjećujemo Partizansko groblje, nešto se desi“.

On je optužio i gradske vlasti, rekavši da Grad Mostar ništa ne poduzima da se obnovi Partizansko spomen-groblje.
„Mi smo znali da će nešto biti. Pretpostavljali smo, jer uvijek ima tih huligana kojima je u srcu uvijek bio i ostao fašizam. Ali opet, dobro su ljudi prošli, mogli su biti i kamenovani“, rekla je za RSE jedna od starijih Mostarki, koja je prisustvovala ceremoniji.„Očekivao sam neki incident, ali ne da će onako na ulazu biti“, rekao je za RSE stariji Mostarac, Ahmed Kukrica, koji je takođe došao odati počast ubijenim antifašistima.Inače, posjeta u posljednjem ratu razrušenom Partizanskom spomen groblju u Mostaru upriličena je u povodu 69 godina od oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu. Međutim, o tom danu vladaju oprečna mišljenja. Brojna hrvatska udruženja i stranke u više navrata su saopćili da su partizanske snage tog dana počinile niz zločina nad Hrvatima, te da su – uz ostalo – 14. februara 1945. godine, partizani strijeljali sedam fratara iz samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru, te njihova tijela bacili u Neretvu. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku