hamburger-icon

Kliker.info

MOSTAR: Umrla legendarna glumica Dana Kurbalija

MOSTAR: Umrla legendarna glumica Dana Kurbalija

22 Novembra
03:29 2006

Nakon kraæe bolesti danas je u Mostaru u 82 godini umrla  legendarna mostarska glumica Dana Kurbalija, poznata širom prostora bivše Jugoslavije po ulogama u popularnim TV serijama i filmovima, saznaje internet dnevnik "Kliker.info". 

Dana Kurbalija roðena je 18. maja 1925. godine u Drvaru. U svijet glume ušla je poslije Drugog svjetskog rat. Od poèetka svoje karijere bila je stalni èlan ansambla Narodnog pozorišta u Mostaru, a potom i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.  

Ostat æe zapamæena po  ulogama  u tv serijama «Tale», «Osma ofanziva», «Aleksa Šantiæ». Pojavila se u velikom broju igranih filmova, a najradnije je spominjala svoj prvi igrani film «Quo Vadis Živorade» iz 1968,  te drame «Izvor» i «Trag».

U Narodnom pozorištu Mostar i danas se sjeæaju velikih glumaèkih rola popularne Dane na «daskama koje život znaèe».   Dana Kurbalija bila je èetrdeset godina u braku sa, takoðer, poznatim mostarskim glumcem Antom Vicanom, koji joj je bio pratnja u životu, ali i tokom duge i uspješne glumaèke karijere. 

(Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku