hamburger-icon

Kliker.info

MOSTAR: U eksploziji “zvončića” stradala Hadžira Vejzović, napravu aktivirao njen pas

MOSTAR: U eksploziji “zvončića” stradala Hadžira Vejzović, napravu aktivirao njen pas

08 Decembra
00:30 2006

Hadžira Vejzović (75) poginula je jutros oko 7.45 sati u eksploziji  ostatka kasetne bombe (KB 1), takozvanog «zvončića»,  koja se dogodila u brdima iznad mjesta Raštani kod Mostara, gdje je Vejzovićeva čuvala ovce i koze.  Tragedija se dogodila samo nekoliko stotina metara od prvih kuća u Raštanima.

Nesretnu ženu iz opasnog područja brzom intervencijom  izvukli su rođaci i komšije, nakon čega je kolima Hitne pomoći prebačena na Odjel hirurgije Kliničke bolnice Mostar gdje je ubrzo podlegla brojnim  povredama.


            Demineri i policija na mjestu gdje je stradala Vejzovićeva

– Nekoliko mještana Raštana, među kojima sam i ja,  pustili smo rano ujutro stoku na ispašu i kako bi ju napojili. Hadžira je, također, u isto vrijeme u brda potjerala  svoje ovce i koze, ali je otišla nešto dalje od nas. Vrlo brzo odjeknula je snažna eksplozija. Znajući da Hadžira čuva stoku tamo odakle se čula detonacija, potrčao sam. Moje crne slutnje bile su tačne. Zatekao sam ju kako leži između dva kamena. Glavom je udarila u oštar kamen, a svuda po tijelu je bila izrešetana kuglicama «zvončića». Bila je sva u krvi, ali još je davala znake života. Brzo smo se organizovali i u dekama je  donijeli do prvih kuća, nakon čega je prebačena u bolnicu – ispričao vidno potreseni Omer Vejzović, komšija i rođak nastradale.


                                            Omer Vejzović

Kako samo saznali u mostarskoj bolnici, nesretna žena nije uspjela preživjeti brojne i izuzetno teške povrede.  Portparol MUP-a HNK Srećko Bošnjak potvrdio je  da preliminarna saznanja ukazuju da «zvončić» koji je usmrtio Hadžiru nije aktivirala ona već njen pas, koji najvjerovatnije nagazio na napravu. Pripadnici policije Policijske uprave Mostar i MUP-a HNK zajedno sa kantonalnom tužiteljicom Sabinom Beganović, obavili su jučer uviđaj na licu mjesta. Tamo su bili i pripadnici deminerskog tima Civilne zaštite Mostar, koji su od minsko-eksplozivnih naprava očistili  širi lokalitet kako bi mogao biti obavljen uviđaj.


                                Policija osigurava lice mjesta

Tom prilikom jučer je u neposrednoj blizini gdje je Vejzovićeva stradala pronađena još dva ubojita «zvončića». Mještanin Omer Vejzović kaže da je ovom na mjestu do sada pronađeno na desetine ovih minsko-eksplozivnih sredstava. Oni su zaostali iz 1993. godine kada je HVO iz aviona bombardovao selo kasetnim bombama, čiji su dijelovi upravo «zvočničić».  I ranije je na tom lokalitetu često stradala stoka mještana Raštana. Inače, bombardovanje kasetnim bombama strogo je zabranjeno po Ženevskim konvencijama, ali se  pripadnici HVO-a tokom 1993. godine takvih odredbi očito nisu pridržavali.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku