hamburger-icon

Kliker.info

Mostar: Spomenik borcima Armije RBiH dignut u zrak

Mostar: Spomenik borcima Armije RBiH dignut u zrak

14 Januara
13:40 2013

Nešto oko dva sata iza ponoći, u noći između nedjelje i ponedjeljka, za sada nepoznate osobe podmetnule su – prema prvim informacijama – eksplozivnu napravu pod spomenik poginulim borcima Armije Republike BiH, koji je bio postavljen u dvorište novoizgrađene gradske Vijećnice u centru Mostara. Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić u pisanoj izjavi za javnost osudio je podmetanje eksplozivne naprave pod spomenik pripadnicima Armije BiH u Mostaru i kazao da očekuje kako će policija pronaći i kazniti počinitelje ovoga djela.Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Aner Žuljević izjavio je za RSE kako može samo reći da se ustvari radi o klasičnom idiotskom činu.

"Pozadina čitave priče je, u suštini, u neaktivnosti SDA i HDZ-a da probleme – koji su prisutni već šest mjeseci, kada su u pitanju ovi spomenici – uvedu u institucije sistema i putem Gradskog vijeća riješe ovaj problem. Time su, ustvari, dali prostora idiotima da na svoj način odluče da li je nešto legalno ili nelegalno postavljeno. Na ovaj način se pokazuje da čitavo vrijeme komunikacija SDA-HDZ, odnosno njihovo djelovanje kada je u pitanju ovo, jeste da su više puta izdali saopćenje za javnost nego da su taj problem stavili na sjednicu Gradskog vijeća i ustvari doprinijeli da danas razgovaramo o ovom idiotskom činu", rekao je Žuljević za RSE.

On je dodao da SDP očekuje od nadležnih organa da pod hitno reagiraju i pronađu počinioci i da ih se radikalno sankcionira u skladu sa zakonom.Spomenik je pred Vijećnicu, koja se nalazi na bivšoj liniji razdvajanja između snaga Armije RBiH i HVO-a, postavljen prošlog proljeća tokom tzv. "spomeničke krize".Nakon obnove Vijećnice, hrvatske udruge su uz odobrenje gradskih vlasti postavile spomenik poginulim bojovnicima HVO-a iz Livna na tom mjestu. Udruženja proistekla iz Armije BiH su taj čin ocijenili jednostranim, te su ustvrdili tada da je spomenik bojovnicima HVO-a postavljen mimo redovnih procedura.

​​Čak su i bošnjački vijećnici Gradskog vijeća Mostara bojkotirali svečanu sjednicu Vijeća povodom otvaranja Vijećnice, krajem marta 2012. godine.Nekoliko dana poslije, u parter Vijećnice nepoznate osobe su tokom noći postavile spomenik borcima Armije RBiH, nekoliko metara od spomenika bojovnicima HVO-a, bez odobrenja gradskih vlasti.Mostar je jedini grad u BiH u kojem u oktobru 2012. godine nisu održani lokalni izbori, jer se najjače hrvatske i bošnjačke stranke nisu mogle dogovoriti oko novih izbornih pravila za taj grad.U MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona za sada nema službenih informacija jer, kako je istaknuto, uviđaj još traje.Kameni spomenik u obliku ljiljana je od eksplozije oštećen, a o detaljima će se više znati tokom dana, navodi se u saopćenju iz Gradske uprave Mostara. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku